Cea mai frumoasă ruină din Bucureşti, pe punctul de a fi demolată. Comoara de patrimoniu de care nu îi pasă nimănui. Foto

Ana Anitoiu 27.10.2021, 23:01
Cea mai frumoasă ruină din Bucureşti, pe punctul de a fi demolată. Comoara de patrimoniu de care nu îi pasă nimănui. Foto

Cea mai frumoasă ruină din Bucureşti este pe punctul de a fi demolată. Nu îi pasă nimănui de comoara de patrimoniu ce a aparținut Curții Boierilor Dudescu. Aceasta zace în mahalaua Sfinții Apostoli din Capitală și riscă să dispară pentru totdeauna.

Care este cea mai frumoasă ruină din București

Ruina reprezintă o mărturie a începuturilor arhitecturii Capitalei. Este vorba despre o boltă din cărămidă țesută din Bucureștiul fanariot, parte din construcțiile de secol al XVIII-lea ce au aparținut Curții Boierilor Dudescu. Se află pe strada Vânători 6-8, în spatele Bulevardului Națiunile Unite, printre ruine și gunoaie.

Reședința boierilor Dudești din mahalaua Sfinții Apostoli este una dintre cele mai importante curți boierești din Bucureștiul secolului al XVIII-lea. Construită în sezolul al XVII-lea, a aparținut familiei Cantacuzino. După ce a murit Constantin Cantacuzino în 1663, aceasta i-a revenit fiului său, cărturarul Constantin Cantacuzino Stolnicul, iar după decesul lui, în 1716, a ajuns la urmașii lui pe linie feminină, boierii Dudești.

Cea mai frumoasa ruina din Bucuresti, pe punctul de a fi demolata. Comoara de patrimoniu de care nu ii pasa nimanui. Foto
Bolta din caramida tesuta

În anul 1957 s-au făcut cercetări ample în mahalaua Sfinților Apostoli din Capitală, iar lucrările au fost conduse de istoricul, arheologul și muzeograful Gheorghe I. Cantacuzino, care a scris câteva rânduri despre acest loc special al Bucureștiului.

Arheologii au descoperit o pivniță dublă și un ansamblu de camere de locuit ce probabil că reprezentau nucleul vechi al Palatului boierilor Dudești. Rămășițele subterane ale acestuia au fost degajate odată cu construirea Blocului Scriitorilor. Zidurile au fost demolate în timpul sistematizării din anii ’80, astfel că vestigiile au dispărut. Însă, bolta din cărămidă țesută, ce aparține statului, încă n-a fost distrusă.

Un arhitect, despre motivul pentru care bolta din cărămidă țesută ar trebui să fie conservată

Dorothee Hasnaș, arhitect, consilier al Grupului de lucru “Patrimoniu” al Ordinului Arhitecților din România, filiala București, a explicat motivul pentru care bolta din cărămidă țesută ar trebui să fie conservată și pusă în valoare. Turismul Capitalei ar putea avea de câștigat datorită acestui vestigiu.

”Fiecare oraș are istoria lui. Are niște rămășițe, niște vestigii care spun povestea lui. Poveștile sunt cel mai de preț bun, sunt singurul lucru pe care nu poate să ți-l ia nimeni. Atunci când oamenii călătoresc, se duc într-un anumit loc tocmai ca să-i afle povestea. Din păcate, dacă dispare bolta aceasta unică, dispare și un martor al istoriei Bucureștiului

Dacă studiul de fezabilitate spune că este oportun pentru un dezvoltator imobiliar să construiască un bloculeț în locul acelei boltei, va fi un bloculeț, dar nimeni n-o să vină într-un oraș ca să vadă dezvoltări imobiliare. Cea mai importantă învățătură din ultima vreme este că doar cultura, încurajarea unor demersuri culturale, protejarea unor valori de patrimoniu, acestea dau valoare unui loc regional, zonal, și nu interesul unui privat.”, a explicat Dorothee Hasnaș, potrivit b365.ro. Vezi AICI o altă clădire monument a Bucureștiului de care autoritățile și-au bătut joc!