O clădire din centrul Bucureștiului s-a prăbușit din senin. Era considerată monument istoric, însă nu figura cu risc seismic

Stan Filon 29.10.2020, 12:15
O clădire din centrul Bucureștiului s-a prăbușit din senin. Era considerată monument istoric, însă nu figura cu risc seismic

O clădire-monument istoric aflată în centrul Bucureștiului s-a prăbușit! Lăsată în paragină, clădirea respectivă s-a prăbușit cu zgomot mare, miercuri seara. Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat o anchetă pentru a se constatata daunele aduse monumentului istoric părăsit și pentru asigurării siguranței cetățenilor.

O clădire monument istoric s-a prăbușit în București

O clădire încadrată în categoria monumentelor istorice s-a prăbușit miercuri seară în centrul Bucureștiului. Nu s-a înregistrat nicio victimă, însă mai multe persoane au fost evacuate. Casa, monument istoric datând din secolul XIX, se afla pe strada Barasch din Centrul Vechi al Bucureștiului, chiar lângă Biserica Udricani, și ea trecută pe lista monumentelor istorice. Imobilul prăbușit nu se afla pe lista clădirilor cu risc seismic. Casa nu era locuită și din acest motiv nu s-au înregistrat victime.

La fața locului s-au deplasat Detașamentul Special de Salvatori, polițiști și o autospecială. Pompierii au evacuat șase locatari din corpul de clădire învecinat, lipit de casa prăbușită, iar zona a fost balizată. Echipele de intervenție au evacuat șase persoane (5 adulți și 1 copil) din clădirea lipită de cea care s-a dărâmat.

Cladire monument istoric prabusita in Bucuresti
Cladire monument istoric prabusita in Bucuresti. Asa arata inainte sa cada la pamant. Sursa foto: libertatea.ro

Inspectoratul de Stat în Construcții vrea să o dărâme fără a afecta clădirea alăturată

Mai mulți experți ai Inspectoratul de Stat în Construcţii s-au deplasat în această dimineață în cartierul Unirii, pe strada Iuliu Barasch, acolo unde clădirea s-a prăbușit în mare proporție.

Inspectoratul de Stat în Construcţii arată că imobilul monument istoric prăbuşit parţial pe strada Barasch nu a afectat clădirea învecinată şi că se va face o expertiză tehnică pentru a se stabili cum să fie demolată construcţia în întregime.

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că după ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a înştiinţat instituţia cu privire la prăbuşirea unei clădiri părăsite din centrul Capitalei (str. Iuliu Barasch, zona Unirii), imobil încadrat în lista monumentelor istorice, acolo a mers inspectorul general al I.S.C.pentru analizarea situaţiei create şi dispunerea urgentă a măsurilor de punere în siguranţă.

Proprietarii acestor monumentelor istorice le lasă în paragină pentru a se prăbuși

„Din primele observaţii s-a constatat că imobilul în cauză nu a afectat clădirea învecinată, aceasta fiind independentă; s-a dispus împrejmuirea zonei şi urmează ca I.S.C. să demareze procedurile legale, respectiv dispunerea unei expertize tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, care să stabilească soluţiile tehnice necesare a fi luate pentru demolarea completă a imobilului astfel încât să nu fie afectate şi vecinătăţile”, arată ISC.

În România a devenit un obicei ca proprietarii clădirilor monument istoric să le lase în paragină, până se prăbușesc, pentru a putea folosi terenul de sub clădiri la ridicarea unor blocuri de apartamente sau a unor magazine aducătoare de profit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...