EXCLUSIV

Ce urmărește Vladimir Putin prin mobilizarea parțială: „Situația este fără precedent. Efectele militare se văd după câteva luni de zile”

Gabriela del Pupo 21.09.2022, 11:39
Ce urmărește Vladimir Putin prin mobilizarea parțială: „Situația este fără precedent. Efectele militare se văd după câteva luni de zile”

Anunțul lui Vladimir Putin privind organizarea de referendum în regiunile ocupate din Ucraina, și demararea pe 21 septembrie a mobilizării parțiale în Federația Rusă, creează premize greu de anticipat pentru ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare. Ministrul rus Apărării spune că vor fi chemați 300.000 de rezerviști dar a precizat că mobilizarea parțială se referă doar la persoanele „cu experiență militară anterioară”. Cu toate acestea cei care vor fi recrutați trebuie să treacă printr-o perioadă de pregătire militară. În privința pierderilor, Serghei Șoigu a declarat că doar 5937 de soldați ruși și-au pierdut viața în acest conflict în timp ce autoritățile ucrainene aproximează o cifră de zece ori mai mare.

Încearcă Vladimir Putin să repete scenariul prin care a reușit anexarea Crimeei?

Expertul în securitate națională Hari Bucur-Marcu a explicat pentru Impact.ro că este dificil de anticipat care vor fi consecințele acțiunilor anunțate de Vladimir Putin. Cert este însă că după succesul din 2014 când Rusia a reușit să anexeze Crimeea, se merge pe același scenariu și de data aceasta. Diferențele constau însă în faptul că de data aceasta nu se poate vorbi despre o acțiune militară de tip hibrid.

„Situația este fără precedent. Efectele militare la o mobilizare parțială se văd după câteva luni de zile, 3 luni să zicem, 11 săptămâni minim. Pe partea aceasta de mobilizare ar trebui să vedem ce misiune ar trebui să primească forțele mobilizate.

Ei vor să aibă referendumul zilele acestea. Repetă scenariul Crimeea din 2014 în care el salvează rușii, ia sub administrația rusă acele teritorii ca să îi poată salva.

Referendumul acesta este fals, rezultatul este știut de acum. Nu a fost nici în Crimeea un referendum real.

Ideea este următoarea, în 2014 comunitatea internațională, în loc să fie foarte fermă și să condamne anexarea Crimeei, a preferat doar să nu o recunoască. S-au prevalat de faptul că acțiunea militară a fost de tip hibrid, adică fără identificarea clară a trupelor care au apărut acolo, în Crimeea, ca fiind trupe rusești. Dacă de atunci recunoșteau faptul că este o invazie a Rusiei în Crimeea, se încheiau discuțiile.

Pentru că atunci a avut succes scenariul acesta, anexarea de teritorii în urma unui referendum care a fost organizat sub ocupație militară, vă dați seama că pe acest scenariu merg și acum.”, a spus expertul în securitate națională.

Mariupol, imagini dezolante cu orașul distrus din Ucraina

„Vrea să lanseze o nouă direcție de evoluție a lucrurilor spunând că întreaga patrie este în pericol”

Acest lucru este și mai evident dacă luăm în considerare că Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat recent amendamente care simplifică dobândirea cetățeniei de către străinii care au semnat un contract pentru serviciul militar în armata rusă. Tot în Dumă a fost aprobat un amendament pentru a introduce conceptele de „mobilizare”, „lege marțială”, „timp de război”, „conflict armat” în Codul Penal. De asemenea, camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat amendamente privind pedeapsa pentru dezertare și predare voluntară.

Scenariul operațiunii speciale nu mai funcționează însă atunci când vorbim de mobilizare parțială sau generală, sau introducerea unor concepte precum legea marțială. Ion M. Ioniță, redactor șef Historia crede că tocmai acesta este scopul acestor referendumuri, prin trecerea teritoriilor sub administrația rusă, orice atac asupra lor va însemna un atac automat asupra Federației Ruse.

„Vladmir Putin vrea să lanseze o nouă direcție de evoluție a lucrurilor spunând că întreaga patrie este în pericol și astfel să pună toată țara pe picior de război. Este foarte clar că ofensiva ucraineană a deschis această poartă prin care Ucraina se vede capabilă să-și recâștige teritoriile pierdute până acum. Rusia vrea să contracareze, declarându-le teritorii rusești și mobilizând rezerviști pentru apărarea patriei.

Este o situație de escaladare a conflictului, și de rostogolire a acestor amenințări (cu arme nucleare n.r) tocmai pentru că se află în situația pierderii războiului din Ucraina, pentru care s-a luptat atâtea luni de zile, a irosit atâtea vieți, tehnică militară și acum nu are justificare. Asta este doctrina militară, care spune că, dacă teritoriul rus este în pericol, armata va folosi arme nucleare.” a declarat Ion M Ioniță la Digi24.

Acesta a mai adăugat că Vladimir Putin a fost sfătuit să înceteze acest război, atât de președintele turc, cât și mai nou premierul indian, l-au avertizat că nu mai este „o lume în care să fie provocate războaie.” De asemenea secretarul general ONU a acuzat de curând Rusia de imperialism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...