În primăvara acestui an a fost adoptat raportul referitor la tranziția privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Daniel Buda care a explicat atunci principalele amendamente care au fost adoptate în cadrul Comisiei AGRI. Astfel că, și în 2021, fermierii români vor încasa subvențiile APIA. Acest lucru se va întâmpla până la adoptarea noii Politici Agricole Comune. Iată ce subvenții se acordă în agricultură.
Adoptarea acestui proiect, în luna aprilie a acestui an, se asigură furnizarea continuă a plăților pentru fermieri și pentru anul viitor. Intenția este de a asigura stabilitate și securitate pentru fermieri și pentru întreg sectorul agricol.
„La acest aviz, am depus o serie de amendamente menite să favorizeze acordarea ajutorului național tranzitoriu atât în perioada de tranziție, cât și în noua PAC. Este clar că avem diferențe de subvenții între fermierii din est si cei din vestul Europei.
Tocmai de aceea, consider că statele membre trebuie să fie lăsate de Comisia Europeană să ofere sprijin financiar fermierilor pentru a le permite să reziste pe piată. Prin continuarea acestor plăți, se pot asigura stabilitatea, predictibilitatea și planificarea pentru fermieri, spuunea Daniel Buda, potrivit agrointel.ro.
Aceste amendamente au fost adoptate în cadrul Comisiei AGRI, în primăvara acestui an.
-Plata se stabilește, astfel încât, la finalul anulu 2020, să fie jumătate din nivelul initial. De asemenea, este important ca statele membre să acorde sprijin în perioada de tranziție.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]-Potrivit propunerii inițiale a Comisiei, Daniel Buda a subliniat că procedura legislativă nu a fost încheiată în timp util. Asta înseamnă că legislația nu permite statelor membre și Comisiei să pregătească toate elementele necesare în vederea aplicării noului cadru juridic.
De asemenea, nici a noilor planuri strategice PAC începând de la 1 ianuarie 2021. Din această cauză, există o incertitudine și riscuri mari pentru sectorul agricol.
-De asemenea, a fost precizat faptul că statele membre pot ajusta alocările financiare pentru fiecare sector în parte. De asemenea, mai pot modifica sectoarele și pot acorda un ajutor individual
-Statele membre care acordă ajutoare naționale transnaționale în 2020 pot continua să le acorde pe durata perioadei de tranziție.
La sfârșitul lunii iulie, APIA a precizat că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Acest lucru, pentru cererile depuse în luna iunie 2020, aferente serviciilor prestate în luna mai 2020.