Viile și livezile, supravegheate cu drone. Fermierii din mai multe zone vor proiectul

Iorgu Ianusi 06.03.2019, 14:18
Viile și livezile, supravegheate cu drone. Fermierii din mai multe zone vor proiectul

Drone pentru monitorizarea viilor și livezilor – este ideea lansată în cadrul unei dezbateri pe teme agricole din Cluj-Napoca și susținută de oameni de afaceri din mai multe regiuni.

Viticultorii și fermierii din Transilvania ar avea numai de câștigat dacă ar supraveghea suprafețele cultivate cu ajutorul unor drone asistate de calculator, spune Avram Fițiu, profesor la Facultatea de Agricultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Dronele pot repera cu ușurință zonele în care apar probleme, spun experții, cum ar fi apariția unei boli, prezența unor dăunători sau defecțiuni în sistemul de irigare.

„Un partener italian a creat o tehnologie de drone asistate de calculator, care survolează sisteme viticole sau pomicole, ca să poată face un diagnostic foliar, al frunzelor, în ceea ce privește boli, dăunători, carențe de azot, fosfor, potasiu. Consumatorul vrea să consume un vin mai sănătos, iar pentru acest lucru trebuie să coborâm nivelul de substanțe folosite de viticultori. Noile tehnologii cu drone pot spune în ce zonă a viei sau a livezii este nevoie de reducerea sau creșterea nivelului de fertilizare, unde este o problemă cu o boală, cu un dăunător sau cu sistemul de irigare.” Conf.dr. Avram Fițiu

Dacă s-ar asocia, agricultorii și fermierii ar putea să utilizeze împreună o rețea de drone. Ar câștiga timp și bani cu ajutorul noilor tehnologii.

„Dacă putem gândi o acțiune de grup, în care o asociație de viticultori din județele Alba, Sălaj sau Satu Mare își propune să dețină această tehnologie smart și să avem un sistem de monitorizare a zeci de plantații viticole, cred că o putem adapta atât la podgorii, cât și la livezi de pomi fructiferi.” Conf.dr. Avram Fițiu

Drone deasupra viei. Ce rezultate se obțin

Filmările realizate din dronă sunt analizate pe calculator cu ajutorul unui soft special. În funcție de culoarea frunzei viței de vie, se va putea stabili dacă este vorba despre o carență de azot, fosfor sau potasiu, a precizat profesorul universitar Avram Fițiu.

„Avem o imagine de referință care ne indică modul în care trebuie să arate respectiva frunză într-o anumită fază de vegetație, iar în funcție de rezultate se poate realiza un diagnostic cât mai apropiat de realitate și se poate interveni punctual. Dacă, de exemplu, pe 3% din suprafața viei ai o problemă, nu faci o fertilizare pe toată suprafața, ci pe una localizată.” Conf.dr. Avram Fițiu

La dezbatere a participat și reprezentantul unei firme din Italia care folosește noua tehnologie. Alessandro Guarneri a spus că supraveghează câmpurile viticole cu drone.

„Principalul scop este de a obţine hărţi pe baza cărora să înţelegem unde se dezvoltă plante sănătoase şi unde sunt zonele în care plantele suferă. Aceste hărţi pot fi apoi încărcate în anumite utilaje care fertilizează plantele, bazat pe nevoile lor, în loc de a le da obişnuitul amestec de fertilizatori. Metoda s-a dovedit a fi atât de bună încât putem spune că producţia unei plantaţii viticole poate fi îmbunătăţită în trei ani cu 12 la sută.” Alessandro Guarneri, om de afaceri

Urmăriți Impact.ro și pe