Proiect de lege. Categoria de salariați care se vor pensiona mai devreme

Andrei Cezar 07.05.2020, 15:14
Proiect de lege. Categoria de salariați care se vor pensiona mai devreme

Legea prin care soldații sau gradații profesioniști vor putea beneficia, alături de o parte a militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici, de reducerea vârstei de pensionare a trecut de Camera Deputaților și se află acum pe masa președintelui pentru promulgare.

Ce categorie de salariați se vor putea pensiona mai devreme

Potrivit legii, vor putea ieși mai repede la pensie și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special. Mai exact, documentul prevede ca, pe lângă cei ce beneficiază deja de reducerea vârstei de pensionare, să poată fi încadrați și soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.

În plus, această măsură îi vizează și pe acei militari, polițiști sau funcționari publici cu statut special ce „au fost trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, neimputabile militarului”, potrivit Evz.ro.

În esență, proiectul de lege are menirea de a rezolva inechitățile dintre categoria militarilor și polițiștilor aflați în activitate față de cei ce se află deja în rezervă.

Actul normativ a fost adoptat tacit de Senat, după ce a fost depășită data limită până la care senatorii își puteau da votul în plen. Miercuri, deputații au dat vot favorabil, iar în momentul de față legea merge la președinte pentru promulgare.

Proiect de lege. Categoria de salariați care se vor pensiona mai devreme
Proiect de lege. Categoria de salariați care se vor pensiona mai devreme
Foto: Rfi.ro

Condiții pentru pensionarea anticipată

Pentru a putea ieși la pensie înainte de termen, militarii și polițiștii vor fi nevoiți să îndeplinească condiția unei vechimi minime. Mai exact ei trebuie să aibă o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 să reprezinte vechimea în serviciu.

La sfârșitul lunii martie, după decretarea stării de urgență, Guvernul a dispus, prin ordonanță de urgență, o serie de modificări la statutul polițiștilor și statutul militarilor în privința pensionării anticipate și a concediilor de odihnă. Actul normativ prevedea întreruperea concediilor de odihnă pentru angajații acestor instituții, dar și suspendarea prevederilor legate de pensionarea anticipată.

Urmăriți Impact.ro și pe