Ce struguri se mănâncă în noaptea de Revelion. Secretul celor 12 boabe norocoase

Emanuela Pană, Mihai Ianoși 30.12.2022, 17:56
Ce struguri se mănâncă în noaptea de Revelion. Secretul celor 12 boabe norocoase

Una dintre cele mai populare tradiții de Revelion la români presupune ca meniul pentru noaptea dintre ani să conțină neapărat și ciorchine de struguri. De unde provine acest obicei și ce struguri trebuie să mănânci în noaptea de Revelion 2023, afli în continuare.

De ce se mănâncă struguri de Revelion

La cumpăna dintre ani, lumea întreagă respectă o serie de tradiții și superstiții, pentru a avea noroc în anul care vine. Una dintre cele mai răspândite superstiții de Revelion este legată de struguri. Mai exact, se spune că, dacă vrei să alungi ghinionul în anul care stă să înceapă, trebuie să înghiți 12 boabe de struguri atunci când ceasurile bat miezul nopții în ajunul Anului Nou.

Acest obicei este originar din Spania și America Latină, unde oamenii înghit 12 boabe de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani și își pun câte o dorință. Rar se găsește câte un spanion care riscă să „își otrăvească“ soarta pentru următorul an, sărind peste struguri.

Așadar, în vreme ce mulți petrecăreți ai lumii sunt prea preocupați să deschidă șampania, să ia parte la tradiționalul foc de artificii ori să-și sărute soțul/soția, în Spania, în unele părți ale Americii Latine și în România, oamenii mânâncă 12 boabe de struguri la cumpăna dintre ani. Consumul celor 12 „struguri miraculoși“ simbolizează cele 12 luni norocoase, îmbelșugate și pline de sănătate care urmează.

O poveste comună spune că tradiția celor 12 boabe de struguri sau las doce uvas de la suerte (cei 12 struguri norocoși – n.n.) se datorează fermierilor din Alicante, Spania, care au sugerat ideea la începutul anilor 1900, când au avut un surplus de recoltă de descărcat.

Ce struguri se mananca in noaptea de Revelion
Povestea celor 12 boabe norocoase

Dar, potrivit scriitorului gastronomic Jeff Koehler, articolele din ziare despre tradiția din anii 1880 sugerează că aceasta s-a dezvoltat în urma copierii obiceiului francez de a bea șampanie și de a mânca struguri în noaptea de Anul Nou de către burghezia madrilenă, notează atlasobscura.com.

Oricum ar fi, tradiția spaniolă a devenit în cele din urmă o superstiție care s-a răspândit în America Centrală și de Sud. Un obicei asemănător există și în Portugalia, cu mențiunea că aici sunt preferate smochinele. Astfel, la puntea dintre ani, locuitorii Portugaliei înghit câte 12 smochine, simbolizând 12 dorințe pentru anul care vine.

Ce struguri se mănâncă în noaptea de Revelion?

După cum menționam într-un articol precedent, strugurii – simbolul belșugului – nu ar trebui să lipsească din meniul de Anul Nou. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri la miezul nopții, vei avea de 12 luni dulci și pline de sănătate. De precizat însă că nu vorbim despre orice soi de struguri, ci despre cei albi.

Ce struguri se mananca in noaptea de Revelion
Ce struguri se mananca de Revelion

Superstițiile au tendința de a fi specifice, iar uvas de la suerte nu este diferită. Majoritatea spaniolilor mănâncă struguri albi Aledo, pe care fermierii din Alicante, Spania, îi protejează de soare, păsări și alți dăunători legând pungi de hârtie în jurul lor pe măsură ce cresc. Acest proces, care încetinește dezvoltarea strugurilor și le permite să dezvolte o coajă mai fină, produce un strugure moale, copt și gata să fie vândut în pachete de douăsprezece bucăți în luna decembrie.

Citește și: Unde își petrec românii Revelionul și de ce au ales anumite oferte: „Cele mai ieftine pachete sunt în Istanbul. Sunt hoteluri din Poiana Brașov care au pachet și 4.000 de euro“

Mâncatul strugurilor garantează practic începerea anului cu un pic de adrenalină și, cel mai probabil, cu câteva râsete. Altminteri, dacă nu reușești să îți termini conștiincios strugurii până când ceasul se oprește din bătut, vei avea parte de ghinion în noul an.

Ce struguri se mananca in noaptea de Revelion
Secretul celor 12 boabe de struguri

Pentru a adăuga un aer continental sărbătorii de Anul Nou, cumpără struguri albi fără sâmburi (caută-i pe cei mai mici) și separă-i în porții de 12, câte un set pentru fiecare invitat. În Spania, clopotele sunt transmise la televizor. Altfel, dacă nu se întâmplă să locuiești în apropierea unui turn de biserică sau să deții un ceas cu clopoței, poți descărca o aplicație care sună la fiecare oră cu câte un „bong“ clasic.

Când ai ajuns la cea de-a douăsprezecea boabă de struguri, pune-ți o dorință care ține de bani. Strugurii, asemenea stafidelor, simbolizează abundența financiară.

Alte tradiții și superstiții de Revelion

În România, în noaptea de Revelion se mănâncă, de asemenea, pește. Tradiția spune că așa cum înoată peștele prin apă, așa vei înota și tu prin toate necazurile (fără să te afecteze) în anul următor. Unii spun chiar că peștele ar trebui să fie primul aliment pe care îl consumi în Anul Nou (mai multe detalii, AICI).

În cultura est-asiatică, în noaptea dintre ani se obișnuiește să se consume tăieței, care simbolizează longevitatea. Pe 1 ianuarie, belgienii obișnuiesc să mănânce choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi) în familie, fiecare având sub farfurie, în mână sau în buzunar câte o monedă, pentru a avea bani în anul care vine.

O altă superstiție de Revelion spune că, pentru a avea parte de belșug, trebuie să bei șampanie la trecerea dintre ani. Dacă îți place mai mult, poți opta pentru vin spumant. Important este să bei paharul până la fund și toate dorințele pentru noul an se vor materializa.

O tradiție originară din Turcia, despre care se spune că aduce noroc, presupune consumul de rodii în noaptea dintre ani. Culoarea roșie a rodiei reprezintă inima omului sănătos – simbolistică susținută, de altfel, și de lumea medicală ce a descoperit că aceste fructe sunt benefice pentru sănătate. Obiceiul a devenit popular și în țara noastră în ultimii ani.

Nu în ultimul an, de pe coastele Americii de Sud până în Europa, oamenii obișnuiesc să mănânce ceva verde în noaptea de Revelion, pentru a avea spor la bani. Culoarea verde simbolizează abundența bănească, dar și sănătatea de care avem cu toții nevoie pentru a ne putea bucura de câștigurile financiare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...