EXCLUSIV

Unde își petrec românii Revelionul și de ce au ales anumite oferte: „Cele mai ieftine pachete sunt în Istanbul. Sunt hoteluri din Poiana Brașov care au pachet și 4.000 de euro”

Gabriela del Pupo 20.11.2022, 20:37
Unde își petrec românii Revelionul și de ce au ales anumite oferte: „Cele mai ieftine pachete sunt în Istanbul. Sunt hoteluri din Poiana Brașov care au pachet și 4.000 de euro”

Românii încă nu au renunțat la vacanțe din cauza crizei economice, iar agențiile de turism anunță că procentul cu care au fost nevoiți să crească tarifele nu se compară cu prețul alimentelor de bază. Dacă inflația a făcut ca produsele din supermarketuri să crească cu până la 40%, la pachetele de vacanță vorbim de o scumpire de doar 10-15%.

Pe de altă parte, în urma problemelor cu zborurile de astă vară, companiile aeriene au anunțat deja că vor renunța la acele tarife extrem de scăzute la cursele aeriene, în viitorul apropiat. Programele de rezervări din timp ar putea reprezenta o ofertă de luat în seamă în aceste condiții. În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, din păcate pentru turismul românesc, tot în alte țări sunt ofertele atractive ca preț.

„Destinațiile au devenit oarecum tradiționale și pe partea către destinațiile exotice”

Deocamdată se pare că actuala criză nu i-a determinat pe români să renunțe la vacanțele de iarnă și nici la programările din timp ale celor de vară sau primăvară. Ca și în perioada de pandemie, în România, ofertele de preț sunt mult mai mari decât cele din țările cu tradiție în promovarea turismului. Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentantul unei agenții de turism care se află în plină extindere, și care spune că ofertele cu care lucrează cu partenerii din afară sunt mult mai bune decât cele din România.

Acum, vacanțele exotice se rezumă mai mult la perioada de iarnă în România, decembrie și primăvara anului următor. Destinațiile au devenit oarecum tradiționale și pe partea către destinațiile exotice, că vorbim de Zanzibar, Maldive, doar nu mai sunt aceleași prețuri pe care le aveam în perioada pandemiei. Egiptul devine în continuare o destinație de 12 luni pe an cu charter săptămânal, iar pentru primăvara anului următor revenim cu programele de Israel, Egipt, Iordania și Mexic.

Automat avem o creștere a prețurilor și corelată cu creșterea inflației, dar reușim să păstrăm prețurile sunt oarecum comparabile cu anii trecuți. Prețurile încep de la 150 de euro, pentru Macedonia, undeva pe la 200 de euro, Istanbul, și tarifele cresc, 6-7 sute de euro un program de Italia, 800 de euro un program de Spania. Praga, Viena, Budapesta avem programe de la 300 de euro.

De Revelion cele mai populare au fost programele de Turcia, se vând în fiecare an foarte bine, și anul acesta chiar foarte bine. Dar și în Egipt sau Maldive. În Egipt într-o zi de decembrie sunt 22-25 de grade. Cele mai ieftine pachete sunt în Istanbul.”, spune managerul Hello Holidays, Cosmin Vasile.

Turistii din Grecia, vizati de o avertizare MAE
Foto: unsplash.com – Grecia

„Sunt hoteluri din Poiana Brașov sau Predeal care au pentru un pachet de 3-4 nopți de cazare și 4.000 de euro”

În plan intern lucrurile nu stau atât de bine, dacă în decursul anilor stațiunile din Grecia sau Turcia și-au fidelizat clienții și au învățat să nu urmărească profitul imediat, se pare că nici după perioada de pandemie, în România, prețurile nu au scăzut. Tocmai de aceea românii aleg în continuare destinații externe atunci când vine vorba de sărbătorile de iarnă și mai ales vacanțele de vară.

„Pentru iarnă mai sunt locuri dar nu foarte multe. În țară prețurile sunt mai mari, noi am vândut destul de puțin România pentru perioada de Crăciun și Revelion. Prețurile sunt de la 150 de euro pe noapte, doar cazarea, sunt hoteluri din Poiana Brașov sau Predeal care au pentru un pachet de 3-4 nopți de cazare și 4000 de euro, chiar am văzut cu 5000 de euro ofertă. Avem mult mai multe programe pe extern și pentru noi se pare că a fost o carte câștigătoare. Un program de Turcia sau Grecia s-a mers cu 3-4 sute de euro.

Mulți din Grecia sau Turcia și-au fidelizat clienții și prin prețuri. În România se exagerează de Revelion sau cum a fost cazul în perioada pandemiei, e cert că există și cerere dacă există astfel de oferte. Noi nu am făcut un studiu social, cine ar merge cu 3000 de euro în România când cu suma aceasta poți să mergi în Zanzibar.

Acesta a mai precizat că se mai așteaptă la o creștere de 20% pentru anul viitor a vânzărilor chiar dacă facturile românilor nu vor fi foarte mici în iarna aceasta.

Programe speciale pentru seniori în Italia: „Tipul de program este compus special, este cazare într-o singură pensiune”

Pe lângă destinația aleasă pentru vacanțe trebuie să ne gândim și la programul de zi cu zi și efortul sau cerințele pe care suntem dispuși să îl angajăm. În sensul acesta cel mai bine este să ne consultăm cu agenții pentru a nu avea dubii atunci când alegem o locație anume. Poate face diferența între un serjur obositor și nepotrivit și o vacanță de vis. Chiar și la nivel de promovare agențiile au ajuns să nișeze programele pe categorii de vârstă sau cerințe specifice.

„Tipul de program este compus special, este cazare într-o singură pensiune și în fiecare zi au posibilitatea să facă excursii opționale, este un pic mai lejer decât un circuit care presupune schimbarea cazării în fiecare seară. Dar nu avem o limită de vârstă, oricine se poate înscrie. Pe de altă parte tinerii merg în Grecia, Turcia, Egipt, dacă vorbim de familiile cu copii merg în resort-uri unde au și acele activități pentru copii.”, spune Cosmin Vasile.

Macedonia de Nord a pierdut in ultimii 20 de ani 10% din populatie
Macedonia de Nord

Avantajele early booking

Din păcate epoca biletelor de 10-30 de euro s-a încheiat iar rezervările din timp sunt soluția pentru astfel de schimbări în piață. Anul acesta, pentru cei care vor o vacanță la prețuri rezonabile, rezervarea din timp ar putea fi un factor extrem de important.

„Ne ducem către costul real al biletelor, nu cred că o să mai fie o diferență mare între companiile de linie și cele low-cost. Multe dintre companii au început să taxeze diferențiat pentru bagajul de cală, și astfel chiar dacă prețul de bază este mic, faptul că ai nevoie de acel bagaj te duce spre costul real al prețului. Produsele noastre se pregătesc în perioada septembrie, octombrie, noiembrie a anului în curs pentru sezonul următor. Se fac contractele încă de la început, acolo rămâne prețul inițial.”

Săptămâna viitoare încă se poate profita la prețuri reduse de oferte din perioada Black Friday, având în vedere instabilitatea prețurilor acest tip de rezervări implică contracte care nu pot fi modificate nici de către hotelieri nici de către companiile aeriene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...