Ce spune Alexandru Rafila despre vaccinarea obligatorie, în plină pandemie. Răspunsul clar al medicului

Diana Radu 29.05.2020, 10:49
Ce spune Alexandru Rafila despre vaccinarea obligatorie, în plină pandemie. Răspunsul clar al medicului

Medicul Alexandru Rafila a fost invitat recent în emisiunea „Marius Tucă Show”, de pe Antena 1, acolo unde a vorbit printre altele și despre problema vaccinării. Iată ce a răspuns specialistul la întrebarea dresată de prezentatorul TV: „Sunteți de acord cu ideea vaccinării obligatorii?”

Ce crede Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: „Această idee nu e o idee diabolică a cuiva”

În România ideea vaccinării este privită de foarte mulți dintre cetățeni cu ochi critici, de aceea rata de vaccinare nu este una foarte mare. Alexandru Rafila dă asigurări că nu este vorba despre nicio idee diabolică, ci despre sănătatea publică. Așa că specialistul, recomandă vaccinarea.

„Această idee nu e o idee diabolică a cuiva. E o necesitate de sănătate publică. De s-au luat aceste măsuri? Pentru că au apărut boli transmisibile și decese la copii. Și s-a decis că trebuie să introduci o anumită obligativitate. Sunt țări în care nu există această obligativitate. În Finlanda avem acoperire vaccinală de 98%. În celelalte țări a scăzut la 80%. Lumea a devenit îngrijorată. În Italia, după introducerea acestei legi, acoperirea vaccinală a crescut cu 10-15% și s-a ajuns la un nivel acceptabil. În momentul în care această pandemie va dispărea, toate aceste măsuri pe care le comentăm vor dispărea”, a spus medicul Alexandru Rafila.

alexandru rafila, vaccinare, pandemie
Ce crede Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: „Această idee nu e o idee diabolică a cuiva”

De asemenea, medicul a lămurit faptul că nu există nicio lege care să impună vaccinarea obligatorie, ci doar legea vaccinării. Însă, subliniază că este foarte important să ne imunizăm împotriva gripei, dar și împotriva celorlalte boli transmisibile.

„Sănătatea publică nu e ceva abstract. Legea vaccinării a fost inițiată din acest motiv, pentru că începe să devină o problemă de sănătate publică. Legea nu se numește legea vaccinării obligatorii, ci legea vaccinării. Nu știu de ce trebuie să avem această construcție ilogică pe care îmbrăcăm în cămasa logică. Dacă lumea nu mai face gripă, cheltuielile de medicație nu vor mai exista. Și sunt cheltuieli mari. Agresivitatea și diversele încercări de intimidare a celor care sprijină nevaccinarea mi se par incorecte”, a mai spus specialistul.

Alexandru Rafila a mai precizat că printre cele mai importante vaccinuri se numără DTP, care se face împotriva hepatitei, vaccinul împotriva poliomielitei. Cele două vaccinuri se găsesc într-un singur produs, numit hexavalent, potrivit specialistului. Acesta mai spune că administrarea se face o singură dată. Alte vaccinuri importante sunt cele împotriva rujelolei, rubeolei și oreionului.

Urmăriți Impact.ro și pe