EXCLUSIV

Ce soluţie propune directorul Metrorex pentru a evita aglomeraţia la metrou în orele de vârf în plin val de infectări. Ce reguli trebuie să respecte călătorii

Adriana Olaru 03.10.2021, 13:50
Ce soluţie propune directorul Metrorex pentru a evita aglomeraţia la metrou în orele de vârf în plin val de infectări. Ce reguli trebuie să respecte călătorii

România se află în plin val de infectări cu sars-cov-2 și medicii ne avertizează că urmează câteva săptămâni foarte dificile din punct de vedere epidemiologic. Printre măsurile recomandate pentru a stopa infectările se află și distanțarea, lucru care nu poate fi evitat în mijloacele de transport public la orele de vârf. În tramvaie, troleibuze sau metrouri, situație este destul de complicată atunci când românii merg dimineața spre muncă sau când se întorc, după ora 17:00.

Când să mergi cu metroul ca să fii în siguranță din punct de vedere al pandemiei. Care sunt cele mai sigure ore

Printre mijloacele de transport public preferate de români se află metroul, asta pentru că timpul deplasării este mult mai scurt comparativ cu cel înregistrat de tramvaie sau autobuze.

Marea problemă acum, în timpul pandemiei, este aglomerația uriașă care se formează la orele de vârf și pe care oficialii nu o pot rezolva, în primul rând, din cauza fluxului uriaș de călători.

Stefan Paraschiv, director Metrorex
Stefan Paraschiv, director Metrorex

Cele mai aglomerate ore la metrou

Directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, a explicat, pentru Impact.ro, ce măsuri s-au luat pentru transportul în subteran, dar și ce reguli ar trebui să respecte călătorii.

”La metrou, orice am face, în realitatea în orele de vârf aglomerația nu dispare. Sunt câteva ore, de la 7:30 la 9:00 și de la 18:00 la 19:30. În aceste ore de vârf nu am găsit soluția deocamdată, din păcate acestea sunt orele când oamenii merg sau vin de la birou. În restul timpului există obligativitatea purtării măștii de protecție, în trenuri sunt marcate puncte în care să stea oamenii pentru a păstra distanța, trenurile sunt nebulizate în fiecare seară. Marile aglomerări sunt pe Magistrala 2, eu nu sunt expert, dar cred că o soluție ar fi ca firmele să-și decaleze programul de lucru ca să nu mai fie aglomerări”, ne-a explicat directorul Metrorex.

Călătorii pot mânca în metrou

Mai mult, spune acesta, călătorii pot mânca și pot consuma lichide în metrou, pentru că legea nu interzice acest lucru chiar dacă este pandemie. Oricum măsurile sunt stricte și paznicii sunt și ei implicați în respectarea regulilor din trenurile de metrou.

”Eu merg cu metrou și văd cum acționează paznicii, în cele mai multe cazuri atrag atenția politicos celor care nu poartă mască. Și eu am rugat în metrou niște tineri să poarte mască, am observat că tinerii nu răspund violent de astfel de lucruri. O altă regulă în această perioadă este legată de cum stau oamenii pe scaune. Sunt marcate locurile în metrou, teoretic un scaun trebuie să fie ocupat, altul liber. La orele de vârf nu se poate respecta asta”, ne-a mai precizat directorul Metrorex.

La ce intervale circulă trenurile de metrou

Românii care merg cu metroul zi de zi așteaptă între 3 minute și 20 fiecare tren care circulă. Timpul de așteptare diferă, în funcție de cât de aglomerată este magistrala și în funcție de intervalul orar. Spre exemplu, la ora 8:00, în stația Piața Unirii ajung metrouri din trei în trei minute, dar chiar și așa sunt zile în care cu greu călătorii se pot urca. La polul opus, pe Magistrala 1, spre exemplu, în intervalul orar 22:00 – 23:30 trenurile vine între 12 și 20 de minute.

Pentru că aglomerația poate fi evitată cu greu, medicii trag un semnal de alarmă și spun că atunci când suntem în metrou trebuie să păstrăm pe cât posibil cel puțin un metru între noi și celelalte persoane, să ne dezinfectăm mâinile după ce atingem suprafețe comune și să purtăm masca peste nas și gură, măsură extrem de eficientă chiar și atunci când aglomerația este mare.

Urmăriți Impact.ro și pe