Ce se va întâmpla cu economia României în 2020. Banca Mondială a făcut previziunea

Luiza Moldovan 09.04.2020, 19:41
Ce se va întâmpla cu economia României în 2020. Banca Mondială a făcut previziunea

Ce se va întâmpla cu economia României în 2020. Banca Mondială a făcut previziuni asupra impactului economic pe care-l va avea pandemia în țara noastră.

Ce se va întâmpla cu economia României în 2020. Banca Mondială a făcut previziunea

Banca Mondială a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei românești în acest an, până la 0,3% de la 3,8%. Mizează, însă, pe o revenire de până la 4,4% în 2021. Asta se arată în Prognoza economică actualizată pentru primăvara anului 2020, realizată de Banca Mondială pentru această regiune.

„Impactul negativ al pandemiei de Covid-19 asupra economiei este așteptat să fie unul substanțial, cel puțin în prima jumătate a anului. Creșterea economică este așteptată să încetinească la 0,3% în 2020, de la un nivel estimat de 3,8% înaintea crizei. Cu toate acestea riscul unei recesiuni în 2020 este substanțial și în creștere, deoarece Covid-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeană și perturbarea lanțurilor globale de aprovizionare. Creșterea este nevoie să fie ajutată în mod substanțial de stimulente fiscale coordonate la nivel național și UE”, spune Banca Mondială.

Potrivit estimărilor acestei instituții financiare, deficitul fiscal ar urma să se agraveze până la 5,5% din PIB în 2020, față de un nivel planificat de 3,6% din PIB. Presiuni asupra deficitului bugetarf vor fo făcute de promisa creștere a pensiilor cu 40% în septembrie.

România trebuie să țină sub control efectele pandemiei
România trebuie să țină sub control efectele pandemiei

 

România trebuie să țină efectele pandemiei sub control

„Odată ce impactul Covid-19 se va risipi, ne așteptăm ca deficitul să urmeze o traiectorie de ajustare de cel puțin 0,5% din PIB pe an, în conformitate cu procedura de deficit excesiv”.

Banca Mondială e de părere că principala provocare a României este ținerea sub control a crizei induse de pandemie și limitarea consecințelor sale sanitare și economice.
La nivel regional, în documentul redactat de specialiștii Băncii Mondiale se arată că politicile publice decisive în prioritizarea investițiilor în sistemele de sănătate și care reprezintă plase de siguranță pentru cetățeni au o importanță uriașă pentru reducerea impactului pandemiei, în Europa și Asia Centrală.

Cum pot țările să sprijine sectorul privat

În plus, țările pot sprijini sectorul privat prin credite temporare acordate persoanelor juridice, cu reduceri fiscale sau cu amânări la plata unor impozite.
Grupul Băncii Mondiale ia măsuri rapide pentru a contracara efectele pandemiei în țările aflate în curs de dezvoltare și să le ajute să amelioreze caacitatea de intervenție în domeniul sănătății publice.

De asemenea, va acorda sprijin financiar de aproximativ 160 miliarde de dolari în următoarele 15 luni pentru a ajuta statele să-i protejeze pe cei săraci și vulnerabilli, pentru a spijini mediul de afaceri și procesul de redresare economică.

Urmăriți Impact.ro și pe