Șomajul tehnic nu e la fel pentru toată lumea: cum vor câștiga bugetarii bani mai mulți decât angajații de la privat

Raluca Juncu 09.04.2020, 13:56
Șomajul tehnic nu e la fel pentru toată lumea: cum vor câștiga bugetarii bani mai mulți decât angajații de la privat

Deși prevederile șomajului tehnic inițiate până acum de Guvernul României fac referire atât la instituțiile din mediul privat, cât și cele subordonate statului român, există, totuși, anumite diferențe între cele două sectoare.

Guvernul plănuiește să introducă prevederi noi pentru bugetari

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seară că Guvernul are în plan introducerea unui mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public, menite să evite răspândirea noului coronavirus. Acest procedeu va lua tot forma șomajului tehnic, acesta urmând să fie concretizat printr-o ordonanţă de urgenţă.

„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară.

De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic”, a declarat Orban la B1 TV, citat de Agerpres.

Premierul a mai precizat că în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcţionalitatea instituţiilor poate fi asigurată de ceilalţi angajaţi.

Mai precis, angajații înrolați în aparatul de stat vor lua și indemnizație de somaj tehnic, ce va fi anunțat, potrivit declarațiilor lui Ludovic Orban, printr-o nouă ordonanță militară, în vreme ce vor beneficia și de salariul întreg, pentru cele două săptămâni din lună lucrate.

În instituțiile din mediul privat, angajaţii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu acelaşi procent, 75% din salariul de încadrare, care însă de cele mai multe ori, este echivalentul salariului minim brut pe economie, adică 2.230 lei, scrie Adevărul.

Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Muncii, până la data de 9 aprilie 2020, 1.030.973 de contracte de muncă au fost suspendate, în vreme ce alte 205.318 de contracte au fost încheiate.

 

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea 

Urmăriți Impact.ro și pe