Cale liberă în statele membre ale Uniunii Europene, dar ce se întâmplă cu certificatul verde în România? Premierul a explicat cum se va putea călători în interiorul țării. Autoritățile se pregătesc pentru sezonul concediilor. Ce se va schimba după data de 1 iunie.
Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Florin Cîțu a explicat ce se întâmplă cu certificatul verde în România. Premierul a declarat că așa-zisul pașaport Covid, ce se pregătește pentru a fi folosit în cazul călătoriilor în statele membre ale Uniunii Europene, nu va fi folosit și în interiorul țării noastre, astfel că „românii vor merge în vacanță fără”. Mai mult, prim-ministrul a anunțat data de 1 iunie 2021 ca punctul în care se poate vorbi despre „revenirea la normalitate” și că se va forma un comitet interministerial ce se va ocupa de stabilirea măsurilor ce ar urma să fie luate din prima zi a verii.
„Mai exact vom vedea după întâlnirea comitetului care vor fi măsurile. Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună și mai sigură”, a declarat, luni, Florin Cîțu.
Întrebat de jurnaliști dacă pentru a călători în interiorul României va fi nevoie de certificatul verde, premierul a declarat: „Fără discuții. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără”. Cât despre condițiile ce ar putea fi impuse pentru participarea la diverse evenimente, Cîțu a precizat că deciziile de acest fel vor fi luate de acel comitet interministerial, ce va stabili cum se poate face revenirea la normalitate și care vor fi măsurile care trebuie respectate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Fiecare țară își va alege propriile metode de redeschidere a economiei. (…) Am anunțat că după 1 iunie vorbim de revenirea la normalitate, este un prim pas. Cum ne gândim la soluții pentru HoReCa și restul economiei, ne gândim și la aceste evenimente. Așteptăm soluții, sunt de acord să discutăm cu toată lumea. Avem două luni să ne pregătim, vom găsi soluții pentru toți operatorii din economie”, a afirmat Florin Cîțu.
Așa cum declara și Klaus Iohannis la celebrarea a o sută de ani de activitate a Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, premierul a explicat că unica șansă pentru revenirea la normalitatea pre-pandemie este succesul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19. Pentru asta, a afirmat Florin Cîțu, este necesară și implicarea directă a Bisericii, în special în zonele rurale. În timpul unei conferințe de presă de luni, 5 aprilie, premierul a făcut apel la consilierii locali, la preşedinţii de consilii judeţene să meargă să facă o campanie de informare privind vaccinarea.
„Este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural”, a afirmat premierul Florin Cîţu.
Reacția BOR după ce Florin Cîțu a solicitat ajutorul Bisericii în campania pentru vaccinare a venit în aceeași zi, sub forma unui comunicat transmis de instituție prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Declarația acestuia se poate citi AICI.