Comisar european: Certificatul european nu va fi un paşaport. Statele vor stabili singure condițiile de intrare

Nicu Stan 18.03.2021, 10:43
Comisar european: Certificatul european nu va fi un paşaport. Statele vor stabili singure condițiile de intrare

Comisar european: Certificatul european nu va fi un paşaport. Statele vor stabili singure condițiile de intrare. Adina Vălean face lumină și spune în ce condiții vor putea călătorii românii peste granițe.

La ce va fi folosit certificatul european. Acesta nu va fi un pașaport

Adina Vălean, comisar european a anunțat că certificatul european nu va fi un paşaport. Fiecare stat va stabili condițiile de intrare pe teritoriul lui. Certificatul verde european propus de Comisia Europeană pentru a facilita călătoriile în UE nu este un pașaport, ci un document unic care să fie recunoscut de toate statele membre, a spus la Digi24 Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

De asemenea, ea a explicat că documentul vizează uniformizarea datelor privind vaccinurile și rezultatele testelor, dar că fiecare țară din UE va decide condițiile de intrare pe teritoriul său.

Certificatul verde european nu va fi un fel de pasaport
Certificatul verde european nu va fi un fel de pasaport

Ce va conține certificatul european

Nu este un pașaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situație în care un cetățen al unui stat membru se poate afla – dacă are un vaccin făcut, dacă are un test PCR negativ, dacă a trecut prin boală și are imunitate naturală”, a spus Adina Vălean.

În momentul de față, cetățenii din România știu că atunci când merg și fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introduși într-o bază de date națională. Când fac un test PCR, primesc o dovadă a rezultatului. Aceste documente în România și în alte țări arată complet diferit și atunci când cineva circulă dintr-un stat în altul sunt probleme. Comisia propune standardizare pentru a nu mai întâlni situații în care se solicită acest tip de documente și, dacă nu corespund sau se cer elemente care nu sunt cuprinse în acele documente, poate fi întors din drum.

Certificatul va ajuta și în lupta contra fraudelor

Intenția e să unificăm formatele, să fie ușor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primește să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta și cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a explicat Adina Vălean.

În teorie, statele membre nu vor putea restricționa accesul cetățenilor, care se bucură de principiul liberei circulații în interiorul Uniunii Europene. Dacă un cetățean european vrea să meargă în alt stat european el nu poate fi obligat să nu intre, discuția este despre ce restricții se impun. Poți fi primit doar cu un test PCR negativ și carantină 2 săptămâni, cum e acum, sau dacă statul respectiv hotărăște că pentru cei vaccinați nu se impune carantină, atunci acest certificat va facilita ca persoana respectivă să nu intre în carantină”, a adăugat Adina Vălean.

Urmăriți Impact.ro și pe