Cum vor putea românii să meargă în Grecia, Turcia, Bulgaria sau Spania la vară? Ministrul Turismului: „Nu e discriminare”

Stan Filon 19.03.2021, 10:26
Cum vor putea românii să meargă în Grecia, Turcia, Bulgaria sau Spania la vară? Ministrul Turismului: „Nu e discriminare”

Ministrul Economiei și Turismului, Claudiu Năsui, a declarat că se dorește ca turismul să fie deschis cât se poate de repede, dar depinde de situația epidemiologică. Oficialul a spus că momentan se poartă negocieri ca certificatul de vaccinare, testul negativ sau testul de anticorpi să fie recunoscut reciproc cu țările unde românii merg în vacanță.

Iată cum vor putea românii să meargă în excursie la vară

„Este vorba despre un mecanism prin care statele să poată recunoaște reciproc aceste documente și să nu mai trebuiască să facem formalități sau să întârzie oamenii la graniță, mai ales pe partea de turism. Și pe partea de turism care pleacă, dar și care vine din unele state, lucru care ar ajuta foarte mult industria.

Ce vrem să facem deocamdată e o recunoaștere bilaterală a documentelor, să fie mai ușor să treci, să arăți documentele că ai fost vaccinat, că ai test negativ sau de anticorpi. Nu e discriminare, nu se adresează doar celor vaccinați. Cineva care n-a fost la vaccinare, poate a avut deja Covid sau are test negativ și n-are o problemă să circule”, a spus ministrul.

Cum vor putea romanii sa mearga in vacanta
Cum vor putea romanii sa mearga in vacanta

Se dorește deschiderea sezonului estival de la 1 mai, dar depinde de evoluția epidemiologică

Claudiu Năsui a mai declarat că se dorește ca sezonul turistic să se deschidă la 1 mai, însă a recunoscut că trebuie luat în calcul faptul că România se află în plin val 3 al pandemiei de coronavirus.

De cealaltă parte, oficialii europeni au spus că pașaportul verde, de vaccinare, va apărea până în luna iunie 2021. Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pașaportul verde va confirma faptul că deținătorul este vaccinat împotriva coronavirusului, dar va oferi și alte informații medicale cum ar fi, de exemplu, prezenţa anticorpilor.

”Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA. De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR”, a declarat și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Urmăriți Impact.ro și pe