EXCLUSIV

Ce pot păți comercianții care fac speculă în situații de criză. Prețurile umflate, controlate de „Poliția Prețurilor”

Ioana Matei 16.06.2022, 22:06
Ce pot păți comercianții care fac speculă în situații de criză. Prețurile umflate, controlate de „Poliția Prețurilor”

Companiile nu vor mai putea să crească nejustificat de mult prețurile la produse și servicii considerate la risc speculativ, în anumite situații stabilite expres de Guvern ca fiind de criză, și nici nu vor mai putea să facă stocuri care produc un deficit pe piață și apoi să vândă marfa la prețuri crescute artificial. Mai mult, pentru aceste produse considerate ca fiind cu risc speculativ, companiile nu vor mai putea limita producția sau vânzările. Măsurile sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative aprobată joi de Guvern.

Controalele vor fi făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței, care pot obliga persoanele și companiile să-și reducă stocurile sau prețurile până la o anumită limită maximă. În perioada în care se iau măsuri de protecție a produselor și serviciilor cu risc de speculă, comercianții sau persoanele care le pun pe piață la prețuri nejustificat de mari riscă amenzi care pot ajunge până la 500.000 de lei.

Mai mult, o companie care face speculă cu produsele considerate la risc riscă să fie închisă și să rămână fără toate produsele care au fost puse la vânzare la prețuri nejustificat de mari și fără tot profitul obținut din ce a vândut deja.

”Nu ne interesează sancțiuni atât de mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele și de a impune măsuri companiilor care se pretează la acțiuni speculative. Când cumperi o mască la 1 leu și o vinzi cu 10 lei, nu amenda te va speria, ci faptul că putem să-ți interzicem activitatea și să-și confiscăm marfa și profiturile făcute din această activitate ilicită, deci măsurile adiacente”, spunea președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

”Nu este criză de o gravitate mare care să impună HG privind produsele alimentare”

”Urmărim o bună funcționare a piețelor, în sensul în care, în anumite perioade de criză, pentru anumite produse, dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cerere artificială pe piață, în scopul revânzării la prețuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte. Și tot în sensul protejării bunei funcționări a piețelor, ne-am gândit la împiedicarea limitării producției, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica o cerere artificială”, a explicat vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, după aprobarea OUG privind combaterea acțiunilor speculative.

Vicepreședintele Consiliului Concurenței a precizat că nu se impune acum emiterea unei Hotărâri de Guvern privind prețurile produselor alimentare pentru că ”nu trecem printr-o criză de o gravitate mare”.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat, pentru impact.ro, că atunci când va fi declarat, printr-o Hotărâre de Guvern, că ne aflăm într-o situație specială pentru unele produse sau servicii, care vor fi puse sub supravegherea prețului, vor fi demarate verificări.

”Niciuna dintre autorități nu cred că își dorește să nu poată lămuri o situație care a generat în piață o lipsă. Sunt mai multe măsuri ce pot fi luate. La un moment dat, s-a discutat de amenzi la cifra de afaceri, dar aceasta este o procedură greoaie, pentru că trebuie permanent să fie supusă mai multor verificări.

Nu poate fi scris de un inspector pe colțul unei mese un proces-verbal cu o astfel de acțiune la cifra de afaceri. Lucrurile trebuie bine cântărite. Și atunci, ANPC a optat pentru confiscarea veniturilor realizate, confiscarea produselor aflate la comercializare în manieră speculativă, lucru care este mult mai rapid de înfăptuit. Și amenzile, de asemenea, au crescut”, a explicat Horia Constantinescu.

Președintele ANPC a subliniat însă că este dreptul operatorul economic să își stabilească un cuantum al prețului pentru produsul sau serviciul pe care îl pune pe piață, iar acesta este garantat de noțiunea de comerț la nivel mondial.

De aceea, spune Horia Constantinescu, Ordonanța de Urgență permite Guvernului să intervină doar în anumite situații de criză și limitat la anumite perioade.

Actul normative a fost adoptat și pentru că în pandemie au fost situații speculative, când prețurile la unele produse, cum sunt măștile și dezinfectanții, au crescut foarte mult și de la o zi la alta sau de la o oră la alta. Atunci, nici ANPC, nici Consiliul Concurenței, nici Poliția Economică nu au putut interveni cu măsuri dure de descurajare, în lipsa unei legislații clare care să prevadă sancțiunile.

În trecut, stabilind că a fost o practică comercială incorectă care afecta consumatorii, am intervenit la momentul la care, din minut în minut, creșteau prețurile, te așezai la coadă la un preț și ajungeai la pompă și vedeai un cu totul alt preț. La acest moment, nu cred că verificările vor conduce la o situație alarmantă ca cea de atunci”, a mai spus Horia Constantinescu.

Patronatul din industria alimentara, despre plafonarea preturilor la alimente

Ce prevede Ordonanța anti-speculă

Ordonanța de Urgență permite Guvernului să intervină şi să corecteze, în timp real, dacă se produc majorări nejustificate de prețuri la produse și servicii.

Practic OUG prevede posibilitatea Guvernului de a emite o Hotărâre în situații excepționale, și anume stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

În Hotărârea de Guvern vor fi trecute produsele și serviciile care sunt considerate în situații de risc speculativ și care pot afecta funcționarea economiei sau bunăstarea consumatorului. Hotărârea va fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de şase luni, care poate fi prelungită succesiv, pentru o perioadă de trei luni.

Pentru produse și serviciile considerate în situații de risc speculative și menționate clar în HG, sunt interzise:

  • practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
  • limitarea producției sau a vânzărilor;
  • acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Cum se stabilește că prețul unui produs este nejustificat de mare

În perioada în care se iau măsuri de protecție față de produsele și serviciile considerate la risc, va fi făcută o analiză a agențiilor economici care le pun pe piață, urmărind:

  • marjele intermediare de profit, pentru a analiza o majorare disproporționată a prețurilor față de cheltuieli;
  • distribuția produselor printr-un lanț care cuprinde mai mulți intermediari decât în mod uzual, fără ca acesta să sufere vreo transformare, cu scopul de majorare a prețului;
  • limitarea nejustificată a producției și a vânzărilor, care a avut ca efect stoparea sau diminuarea semnificativă a aprovizionării pieței interne în lipsa unor factori economici sau de altă natură care să justifice o astfel de limitare sau stopare.

Controalele și sancțiunile vor intra în atribuțiile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor dacă acțiunile speculative vor afecta consumatorii.

În cazul în care o distorsiune pe piață sau o acțiune speculativă a unei firme afectează alte societăți comerciale, verificările și sancțiunile vor fi decise de Consiliul Concurenței.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...