ANAF începe controale la marii evazioniști: „Parcă ne-am săturat toți să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde și el un suc și doi covrigi”

Ana Anitoiu 20.05.2022, 15:13
ANAF începe controale la marii evazioniști: „Parcă ne-am săturat toți să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde și el un suc și doi covrigi”

Direcția Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) începe în această săptămână controale la marii evazioniști. Președintele instituției, Lucian Heiuș, a spus că de acum înainte, Fiscul îi va verifica pe aceștia și mai puțin pe micii comercianți.

Sute de depozite de legume și fructe, verificate de ANAF

Pe parcursul acestei săptămâni, Direcția Antifraudă a ANAF a controlat sute de depozite de legume și fructe ce importă marfă inclusiv din afara Uniunii Europene. În plus, vineri, inspectorii fac controale la balastiere.

„Mi se pare normal să mă duc acolo unde vin tirurile noaptea, dimineața sunt gata vândute, n-a venit nimeni să-i controleze, nu mai face nicio factură fiscală și acolo s-au dus toți inspectorii fiscali din toată țara și au fost verificați 294 de contribuabili. S-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 1.348.100 amenzi și confiscări iar azi, în toată țara, echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere.

Probabil că fiecare dintre dumneavoastră ați avut un vecin care i-a trebuit o mașină de nisip sau de pietriș, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu mașina, i-a dat banii, n-a primit o chitanță, o factură, n-a primit nimic”, a spus președintele ANAF.

ANAF incepe controale la marii evazionisti
ANAF, sute de controale in timpul saptamanii

Președintele ANAF, anunț

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a declarat că de acum înainte Fiscul va controla marii evazioniști din industria tutunului, combustibililor, importurilor de legume și fructe și mai puțin la micii comercianți. Lucian Heiuș a explicat că resursele pe care le are ANAF sunt limitate, astfel că verificările trebuie să fie redirecționate unde există marea evaziune fiscală.

„Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate și de aceea trebuie să redirecționăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toți să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde și el un suc și doi covrigi la colțul străzii, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple”, a spus Lucian Heiuș.

Președintele ANAF a mai spus că instituția la conducerea căreia se află este subfinanțată. El a menționat că trebuie să fie asigurate și resurse, astfel încât să fie obținute și rezultate. Lucian Heiuș a adăugat că trebuie să se acționeze ferm pentru recuperarea creanțelor bugetare.

„Ne lovim în continuare şi lucrăm sub aceeaşi presiune legat de încasare a veniturilor bugetare şi se pare că ANAF-ul perpetuează şi îşi mută de la an la an o serie de probleme. Am constatat, din păcate, că ANAF-ul a fost în continuare subfinanţat. Şi aici este o problemă. Trebuie să asiguri şi resurse pentru ca să poţi să obţii şi rezultatele pe care le ai”, a spus oficialul.

Totodată, președintele ANAF a spus că a fost înregistrată o diferență de aproximativ 12 miliarde între ceea ce s-a declarat și ce s-a plătit, în primele patru luni. Lucian Heiuș a explicat că acesta este un fenomen ce se întâmplă în economia țării din moment ce o companie declară că nu poate plăti integral.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...