Ce părinţi pot primi, de fapt, bani pentru că stau acasă cu elevii în şcoala online

Nicu Stan 13.10.2021, 20:59
Ce părinţi pot primi, de fapt, bani pentru că stau acasă cu elevii în şcoala online

S-a aflat ce părinţi pot primi, de fapt, bani pentru că stau acasă cu elevii care fac şcoala online. Statul acordă bani părinților care au copii elevi în școlile care sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus, iar cei mici sunt obligați să facă școală online. Care sunt condițiile în care părinți primesc ajutor de la stat, vedeți în rândurile de mai jos.

Ce trebuie să facă părinții ai căror copii fac ore online. Cum pot obține ajutorul financiar din partea statului

În condițiile în care tot mai multe școli sunt închise, iar elevii sunt lăsați acasă să facă ore online, crește și numărul părinților care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii.

De asemenea, mulți dintre aceștia nu știu care sunt condițiile și pașii pe care trebuie să îi facă pentru a beneficia de indemnizația de la stat care se acordă special în această situație.

Parintii cu elevi care fac scoala online, ajutati de stat
Parintii cu elevi care fac scoala online, ajutati de stat

Care sunt condițiile pentru a se beneficia de ajutorul de la stat

Astfel, părinții pot sta acasă cu elevii care fac școala online și sunt plătiți de stat doar în cazul în care elevul are până în 12 ani, cu mici excepții. Una dintre aceste excepții sunt pentru părinții care au copii cu vârsta de până la 18 ani, însă cu boli de inimă, diabet, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune.

De asemenea, indemnizația nu se oferă ambilor părinți, ci doar unuia dintre ei. Indemnizația este în valoare de 75% din venitul mediu brut, însă nu mai puțin de 2.500 de lei.

Părintele nu trebuie să facă muncă de acasă

În plus, părintele care beneficiază de indemnizație atâta timp cât copilul învață online nu trebuie să facă telemuncă sau muncă de acasă. Părintele va fi plătit de angajator și nu mai poate beneficia de ajutorul din partea statului.

Pentru a se beneficia de indemnizație părintele trebuie să mai îndeplinească o serie de formalități. Părintele trebuie să solicite de la școala copilului o adeverință care să ateste că la unitatea de învățământ respectivă orele de curs se desfășoară în online.

Care sunt pașii de urmat

După asta, cu acel document și cu o declarație pe proprie răspunde în care se menționează faptul că este singurul părinte care beneficiază de indemnizație le duce la angajator, care mai apoi va depune actele la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituție care mai apoi va face demersurile necesare ca părintele să intre în posesia banilor.

De asemenea, acordarea acestor zile libere plătite se va aplica tuturor angajaţilor atât din mediul public şi privat, în toată perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu după finalizarea anului școlar 2021-2022.

Cât costă statul ajutorul acordat părinților

Nu în ultimul rând, numărul de beneficiari estimat este de 20.000 de părinți, iar efortul bugetar estimat este de 50 milioane lei pe lună pentru plata acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe