Şcoala online. Care este condiţia pusă de Guvern pentru ca părinţii să primească 75% din venit pentru a sta cu cei mici acasă

Badea Violeta 25.09.2021, 11:26
Şcoala online. Care este condiţia pusă de Guvern pentru ca părinţii să primească 75% din venit pentru a sta cu cei mici acasă

Părinții care stau acasă cu copiii care fac școala online vor primi 75% din salariu și în acest nou an școlar. Ministrul Muncii, Raluca Turcan,a anunțat că decizia va fi aprobată săptămâna viitoare de Guvern. Iată care sunt condițiile.

Ajutor pentru părinții care stau acasă cu copiii aflați în școală online

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii aflați în școala online vor beneficia de un ajutor de la stat. Mai exact, aceștia vor primi 75% din venitul mediu brut, însă există și o condiție.

„Săptămâna viitoare în ședința de Guvern vom adopta Oronanța de urgență prin care să reluăm sprijinul pentru părinții care stau acasa cu copiii, care desfășoară școala online.

Este aceeași formulă ca în perioada stării de urgență: 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă”, a precizat Raluca Turcan.

Ajutor pentru parintii care stau acasa cu copiii aflati în scoala online
Ajutor pentru parintii care stau acasa cu copiii aflati în scoala online

Florin Cîțu a dat asigurări că există resurse bugetare pentru susținerea unei astfel de măsuri

De asemenea, premierul Florin Cîțu a anunțat și el că se va aplica această măsură dacă elevii vor fi nevoiți să desfășoare cursuri online. În plus, aceasta a ținut să menționeze că există resurse bugetare pentru ca această lege să se poată pune în aplicare.

„Dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar elevii ar trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era.

Vom reveni cu această măsură pe perioada în care părinții ar trebui să stea acasă cu copiii, dacă se închide scoala pe motiv de COVID. Măsurile există, le-am folosit și anul trecut, le folosim și anul acesta, resurse bugetare există”,a declarat premierul Florin Cîțu.

Săptămâna viitoare alte 54 de localități vor depăși 6 la mie, iar toți elevii vor trece online

Potrivit datelor Ministerului Educației, nu mai puțin de 17.658 de elevi au fost în online săptămâna aceasta, iar mai mult de 7.000 au fost online în prima săptămână de școală. Viitorul nu sună mai bine, fiindcă săptămâna viitoare este de așteptat ca 54 de localităț să atingă rata de 6 la mie. Astfel, elevii din aceste zone vor trece automat în online.

Măsura prin care se ofereau zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică erau suspendate, a fost valabilă doar până la data de 30 iunie 2021, potrivit Ordonanței de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie 2020.