Ce orașe ale lumii vor dispărea în următorii ani. Două sunt din Europa

Cătălina Burghelea 08.11.2021, 11:54
Ce orașe ale lumii vor dispărea în următorii ani. Două sunt din Europa

Șase orașe ale lumii vor fi sub apă înainte de 2030, din cauza schimbărilor climatice. În timp ce liderii mondiali și delegați din aproape 200 de țări s-au reunit, pentru două săptămâni, în orașul scoțian Glasgow, ca să discute și să găsească soluții în cadrul COP26, pentru a combate schimbările climatice și dezastrele naturale, inevitabilul a început deja să se întâmple. Unele dintre cele mai cunoscute orașe ale lumii ar putea dispărea până la sfârșitul acestui deceniu.

Orașele lumii care vor dispărea până la sfârșitul acestui deceniu

Schimbările climatice îneacă orașele de coastă ale lumii. Pe măsură ce ghețarii continuă să se topească și apa se acumulează în râuri, apoi în în oceane, nivelul mării va continua să crească într-un ritm alarmant.

Deși liderii mondiali ar putea găsi soluții la schimbările climatice și dezastrele naturale, la COP26, inevitabilul a început deja să se producă. De fapt, unele dintre orașele noastre preferate ar putea fi sub apă înainte de 2030.

Ce dezvăluie cel mai recent raport privind schimbările climatice

În ultimul său raport, ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă cu care poate evalua ce părți ale Terrei vor fi sub apă înainte de 2030, din cauza creșterii nivelului măriiHarta a fost creată folosind informații de la Panelul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC), organismul Națiunilor Unite responsabil de analiza schimbărilor climatice, scrie India Times

Există un singur factor major pe baza căruia este creată lista, și anume traiectoria actuală a poluării. Deși lucrurile se pot schimba în următorul deceniu, se pare că șase orașe (inclusiv două din Europa) s-ar putea afla sub apă parțial sau total în următorii ani.

Iată cele șase orașe care ar putea dispărea înainte de 2030

1. Amsterdam, Olanda

Amsterdam este o destinație faimoasă din Olanda, recunoscută internațional pentru podurile sale peste apă, consumul liber de marijuana și pentru viața de noapte vibrantă. Din păcate, orașul ar putea dispărea în următorul deceniu.

2. Basra, Irak

Basra este considerat principalul oraș-port din Irak, fiind situat de-a lungul râului Shatt al-Arab, care se varsă în Golful Persic. Având în jur mlaștini adânci, Basra s-ar putea trezi parțial sau complet scufundat înainte de sfârșitul acestui deceniu.

3. New Orleans, SUA

Orașul New Orleans are deja un faimos sistem de diguri, pentru a-l proteja de la scufundare. Chiar și așa, orașul trebuie să facă mai mult, astfel încât să reziste următorului deceniu.

4. Veneția, Italia

Veneția nu este străină deloc de inundații. Orașul italian este cunoscut pentru rețeaua sa de căi navigabile, una dintre atracțiile favorite ale turiștilor. Dacă vrei să vezi frumusețea Veneției, îți sugerăm să mergi în viitorul apropiat, înainte ca cea mai mare parte a orașului să fie scufundată.

Veneția se scufundă cu doi milimetri în fiecare an și se confruntă cu efectele directe ale creșterii nivelului apei.

5. Ho Chi Minh din Vietnam

Orașul Ho Chi Minh din Vietnam s-ar putea scufunda înainte de 2030, cel puțin majoritatea zonelor sale de est, care sunt situate în apropierea râului Mekong, de-a lungul zonelor mlăștinoase din Thu Thiem. Chiar dacă vor mai rămâne zone neatinse de ape, pot deveni prea periculoase pentru ca oamenii să trăiască din cauza unei varietăți de factori, inclusiv furtuni.

6. Kolkata, India

Capitala Bengalului de Vest din India, Kolkata, are o nouă provocare în cale, dacă dorește să păstreze intactă istoria culturală a orașului. Înainte de 2030, o mare parte din Kolkata s-ar putea confrunta cu inundații imense, ceea ce ar duce la scufundarea orașului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...