SPECIAL

Mari orașe ale lumii care și-au schimbat numele de-a lungul istoriei

Dan Mlădinoiu 06.11.2021, 13:39
Mari orașe ale lumii care și-au schimbat numele de-a lungul istoriei

De-a lungul istoriei, renumite cetăți, unele chiar capitale de țări au adoptat denumiri schimbate. Din diverse rațiuni de natură culturală, politică, geografică, ideologică etc.

Uneori, astfel de noi identități au avut la bază în scurgerea secolelor reluarea originilor și, implicit, numele impuse de colonizatori. Deși la prima vedere, ar părea surprinzătoare, câteva exemple, mai mult ori mai puțin célèbre, sunt aduse în prim-plan.

Ce mari orașe ale lumii și-au schimbat numele de-a lungul istoriei

Istanbul

Cel mai mare oraș din Turcia și unul dintre cele mai întinse din Europa, Istanbul este și  capitala administrativă a provinciei cu același nume, cea mai reprezentativă din cele 81  care alcătuiesc această țară.

În data de 29 octombrie 1923, Mustafa Kemal Atatürk, considerat părintele Turciei modern, a fondat Republica, capitala fiind  transferată la Ankara.

În 1930, orașul a adoptat oficial numele de Istanbul. Între 1950 și 1960, metropola a trecut printr-o importantă schimbare structurală. Mulți descendenți de origine elenă s-au întors în Grecia după atacul asupra comunităților armene, grecești și evreiești din 1955.

La începutul istoriei sale, Istanbulul a fost numit Byzantion. Apoi a devenit Bizanț și Constantinopolis. Ulterior, Constantinopolis a primit numele de Constantinopol. Denumirea purtată acum are ca dată de “botez” ziua de 28 martie 1930.

Mumbai

În anul 1995, Bombay a fost redenumit oficial Mumbai printr-o decizie a partidului regionalist hindus Shiv Sena. În realitate, cele două nume continuă să coexiste actualmente, cu toate că dezbaterea identității (Bombay/Mumbai) reapare periodic.

Date fiind avansate o multitudine de motive, e dificil de aflat care sunt cauzele continuării apelativului  Bombay la peste douăzeci și cinci de ani de la schimbarea numelui. Totuși, termenul propriu Mumbay este cel recomandat de către Comisia Generală de Terminologie și Neologie.

New York
New York s-a numit New Amsterdam

New York

Big Apple a fost fondat în 1624 de către coloniști olandezi în ceea ce se numește astăzi Lower Manhattan. Orașul se numea atunci New Amsterdam.

Patru decenii mai târziu, când trupele britanice au cucerit orașul, acesta a devenit New York, în onoarea lui Carol al II-lea al Angliei, Ducele de York. Stephane Bern susține că New York-ul își datorează supranumele de „Marele Măr” unui faimos jurnalist sportiv american din anii  ’20, John J. Fitz Gerald, care scria în articolele sale din publicația New York Morning Telegraph despre cursele de cai foarte populare la acea vreme.

A folosit expresia după ce a auzit doi băieți de grajd folosind termenul „măr” pentru a se referi la recompensele oferite câștigătorilor celor mai mari curse. Astfel, jurnalistul Fitz Gerald i-a dat rubricii sale titulatura „În jurul Marelui Măr”.

 Ottawa

Orașul din estul provinciei Ontario s-a numit inițial Bytown, de la numele guvernatorului John By, și a fost fondat în 1826. În 1854, când se vorbea despre constituirea la rang de capitală a Canadei, numele Ottawa a fost adoptat definitiv. Etimologia „Ottawa” este derivată din termenul algonchin adawe, care înseamnă „a face comerț”.

Oslo

În anul 1624, era marcată prima atestare a capitalei de azi a Norvegiei. Se numea Christiania. A devenit Oslo la 1 ianuarie 1925.

Oslo, Kristiania sau Christiania? Diferitele nume ale capitalei de-a lungul timpului pot deruta. Numele său inițial era Oslo. În Evul Mediu, era un cartier situat în zona Oslofjord, la ieșirea spre râul Akerselva.

După devastatorul incendiu  din 1624, regele Christian al IV-lea a decis să reconstruiască orașul și să-l numească Christiania. Din 1877 s-a scris Kristiania, iar în 1925 (repetăm), orașul și-a redobândit actualul nume: Oslo.

Toronto

Atunci când a fost fondată cea mai mare urbe din Canada, capitala provinciei Ontario,  se numea Fort Rouillé. Orașul a devenit apoi Toronto, înainte de a-și schimba temporar numele în York. S-a revenit ulterior la denumirea atât de cunoscută astăzi.

Numele Toronto este derivat dintr-un cuvânt irochez care înseamnă „unde sunt copaci în apă” cu referire la grătarele de lemn  folosite de către vechii localnici pentru pescuit. Treptat, a devenit vasta regiune care include locația orașului actual.

 Ho Chi Minh

Vechiul nume al orașului, și anume Saigon, este încă folosit pe scară largă. Cu toate acestea, din 2 iulie 1976, a fost redenumit în cinstea lui Ho Chi Minh, fostul lider comunist vietnamez.

Deci, până în 1975, numele oficial folosit a fost Saigon. În acel an, orașul a fost redenumit Ho Chi Minh City de către regimul nordic. Atunci, președintele Vietnamului de Nord și șeful Partidului Comunist a cucerit  Saigonul, ceea ce s-a numit în istorie „căderea Saigonului” .

Orașul și-a pierdut, titlul de capitală oficială a țării, căpătând denumirea de  Hanoi. Unii vietnamezi consideră Saigonul ca fiind central orașului, iar Ho Chi Minh City ca metropolă. Are o suprafață de peste 2.000 de km pătrați.

Dublin

În mod normal, Dublin se numește Baile Atha Cliath. Ceea ce înseamnă “Orașul vadului gardurilor de stuf”. A fost fondat de către vikingi, în anul 841, pe malul sudic al râului Liffey.

Deoarece s-a considerat că este o denumire prea lungă, s-a trecut la adoptarea celei pe care o cunoaștem actualmente, Dublin.

În 1213, englezii au pus mâna pe oraș, construind, două secole mai târziu, un castel fortificat. Orașul s-a dezvoltat mai ales în secolul al XVII-lea.

Tokyo

La început, era un mic sat de pescari cunoscut sub numele de Edo. De-a lungul anilor, s- a dezvoltat considerabil. Atunci când Castelul Edo a devenit reședința împăratului Meiji în 1868, numele Tokyo a fost adoptat.

Având cea mai mare suprafață urbană, este capitala Japoniei și una dintre cele mai dens populate metropole din lume.

Așezat pe linia „marelui lanț de foc al Pacificului”, orașul este des și puternic afectat de mișcările seismice, fapt confirmat de datele științifice ale oamenilor de știință, care consemnează pentru această regiune o suită considerabilă de erupții ale vulcanului Fuji Zama, situat la aproape 100 de km.

Capitala Japoniei este cea mai vastă aglomerație urbană din lume. Împreună cu Kawasaki, Chiba, Kawaguti, Itabasi, Hakana, Itirawa etc. – în total 30 de orașe satelit-  Tokyo formează o aglomerare urbană care depășește 14 milioane de locuitori.

Strasbourg

În Franța, multe orașe și-au schimbat numele. Pot fi citate: Paris (Lutetia), Bayonne (Lapurdum), Tours (Caesarodunum), Rodez (Segodunum) sau chiar Strasbourg care înainte se numea Argentoratum.

Istoria orașului Strasbourg este inseparabilă de cea a Alsaciei și, mai mult, a văii Rinului. Face parte dintr-o amplă și zbuciumată perioadă a Europei, din cauza situării sale între Franța, Germania și alte regate, imperii sau republici.

În 1949, la Strasbourg, a avut loc primul Consiliu al Europei, oraș predestinat în mintea inițiatorilor acestei organizații transnaționale să devină capitala Europei, cândva atât de disputată între cele două imperii menționate.

De atunci, Parlamentul European s-a stabilit pe malul stâng al Rinului, ca și alte instituții europene precum: Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Canalul Arte, Eurocorpul, Adunarea Regiunilor Europene, Farmacopeea, Sistemul Informațional Schengen, Ombudsmanul European. (surse: latribune.ca, ici-radio.ca)

Urmăriți Impact.ro și pe