Ce ingrediente se află, de fapt, în pateul de pasăre de la conservă. Protecția Consumatorului a dezvăluit conținutul

Ioana Bucur 14.01.2023, 14:50
Ce ingrediente se află, de fapt, în pateul de pasăre de la conservă. Protecția Consumatorului a dezvăluit conținutul

Este unul dintre cele mai vândute produse, aproape nelipsit din coșurile de cumpărături ale românilor. Specialiștii de la Protecția Consumatorului au realizat un studiu, analizând etichetele a 37 de mărci. Iată ce ingrediente se regăsesc, de fapt, în pateul de pasăre la conservă.

Ce ingrediente sunt în pateul de pasăre de la conservă

Gustos, cu un preț accesibil, un termen de valabilitate mare și ușor de consumat, pateul este unul dintre produsele alimentare ce nu lipsesc din casele românilor din toate colțurile țării.

Specialiștii de la Protecția Consumatorilor au realizat un studiu, analizând etichetele produselor de tip pate de pasăre de la 37 de mărci comercializate în România. Concluziile au fost publicate recent.

S-a observat că doar 56,76% dintre produsele analizate au în compoziție ca prim ingredient ficatul de pasăre. Pentru 40,54%, ingredientul principal este apa, în timp ce 2,70% au ca ingredient de bază un alt tip de carne.

Alte ingrediente din pateul de pasăre ce se vine în magazinele din România:

  • 18.92% au în compoziție proteină animală din/de porc
  • 18.92% au în compoziție slănină
  • 16.22% au în compoziție șorici
  • 5.40% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc și slănină
  • 2.70% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc, slănină și sorici

Concluziile publicate de Protecția Consumatorului

Instituția a făcut și o listă a aditivilor alimentari prezenți în pateul de pasăre la conservă – 64.86% din produse au în compoziție E-uri. Cei mai frecvenți sunt:

  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
  • 33.33% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
  • 20.83% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407);

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 4.3g și 30g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.5g și 12g.
  • Cantitatea de glucide variază între 1.85g și 9.3g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 3.4g.
  • 56.41% din produsele analizate nu conțin fibre.
  • Cantitatea de proteină se situează între 9g și 11.5g pentru produsele studiate.
  • Cantitatea de sare s-a situat între 1g și 1.6g.

Cu doar câte zile în urmă, ANPC anunța că s-a descoperit că rețeta folosită în fabricarea sucurilor Fanta pentru țara noastră este diferită în comparație cu cea din alte state europene. În România, sucul are o concentrație de suc de portocale de doar 5%, în timp ce aceleași produse vândute în alte țări din Europa au concentrația de suc de portocale și de 20%.

„În primul meu mandat de preşedinte al Autorităţii, în anul 2019, am invitat reprezentanţii instituţiilor similare din toate statele europene, pentru a le arăta că dublul standard există.

Am fost singura ţară ce a putut pune pe masă produse ale unor mărci celebre, cu reţete diferite, având eticheta identică. Atunci am folosit pentru prima dată expresia «Nu suntem pelicanii Europei!». Unul dintre produsele date ca exemplu atunci, este cel de astăzi.

Ni se transmitea, la acel moment, că există studii care arată că românilor nu le plac la fel de mult portocalele ca altor cetăţeni europeni.

La începutul celui de-al doilea mandate de preşedinte, am subliniat faptul că, pe lângă ordinea necesară în ţară, voi lupta să nu fim trataţi ca cetăţeni de mâna a doua în Europa”, a transmis preşedintele ANPC, Horia Constantinescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...