Ce conține, de fapt, pateul de post. Mulți români îl mănâncă fără să știe adevărul

Iancu Andreea, Ozana Mazilu 23.11.2021, 19:14
Ce conține, de fapt, pateul de post. Mulți români îl mănâncă fără să știe adevărul

Perioadele de post de peste an îi determină pe mulți români să consume produse care nu conțin ingrediente animale, precum pateul de post. Cu toate că acest aliment reprezintă și o alternativă pentru cei care preferă să consume produse pe bază de plante în general, puțini știu ce conține, de fapt, pateul de post. Lista de ingrediente de pe etichetă este una lungă și, în ciuda faptului că nu conține carne, acesta nu este neapărat un aliment recomandat pentru a fi consumat frecvent. Iată din ce este realizat pateul vegetal.

Ce conține lista de ingrediente pentru pateul de post

Pateul de post este un produs către care mulți se îndreaptă în special în perioadele din an în care nu se consumă produse animale. Cu toate că unii cumpărători se așteaptă să descopere numai ingrediente naturale, puțini știu ce conține această listă pentru pateul de post. Se pare că, în ciuda așteptărilor, pateurile vegetale nu sunt deloc atât de sănătoase pe cât s-ar crede.

Dincolo de câteva ingrediente naturale, pateul de post este bogat în conservanți. Conform Infocons, care a realizat un studiu pe baza mai multor etichete de pateu vegetal care se regăsesc în supermarketurile din România, cele 39 de pateuri de post/vegetale conțin numeroase ingrediente periculoase. În funcție de compania producătoare, principalele legume regăsite în compoziția pateului de post sunt broccoli, boabe de soia, măsline, ciuperci, ardei sau ceapă verde. Printre acestea însă, pateul vegetal conține și aproximativ 13 E-uri.

Ce conține pateul de post
Ce conține pateul de post

Ingredientele conținute de pateul vegetal

Broccoli 33%
Boabe de soia 32 %
Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1%
Boabe de soia 32 % și masline 2.1%
Semințe de floarea soarelui 10%
Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
Ardei între 2 și 7%
Semințe de in 2.5% din compoziție
Ceapă verde 2%

Peste 60% dintre pateurile de post conțin E-uri

Dincolo de ingredientele considerate sănătoase, pateurile de post au în compoziție 61,54% din pateurile de post au în compoziție E-uri. Aditivii alimentari cei mai întâlniți în pateul vegetal sunt: caragenanul (E407); monoglutamatul de sodiu (E621), eritorbat de sodiu (E316), acid citric (E330). Dintre acestea, monoglutamatul de sodiu este adesea întâlnit în diferite alimente, având rolul de a potența aroma. E621 este obținut prin fermentația bacteriană din melasă.

Totodată, pateurile vegetale sunt și produse cu un conținut ridicat de calorii. Doar 100 de grame de produs are între 184 și 219 calorii. În timp ce unii le consideră alimente sănătoase, având în vedere că se bazează pe ingrediente precum legumele, pateurile vegetale au și o cantitate importantă de grăsime, 100 de grame de produs având grăsimi între 16 g și 28,9 g.

Urmăriți Impact.ro și pe