Ce faci cu ouăle fierte după Paşte. Cea mai bună reţetă de ouă umplute este fie cea pe bază de brânză sau pește, maioneză, pate de ficat ori avocado, în funcție de gusturile fiecăruia. Metoda de pregătire este extrem de simplă, iar rezultatul încântă papilele gustative și este foarte hrănitor.
Pentru orice rețetă de ouă umplute, primul pas este același: Se taie fiecare ou pe lung sau pe lat și se scot gălbenușurile cu grijă într-un castron. Dacă se taie pe lat, ouăle trebuie tăiate puțin și la vârf, ca să poată sta drepte pe farfurie. Cel de-al doilea pas este mărunțirea gălbenușurilor – fie cu un blender de mână, fie cu o sită fină. Trebuie să se obțină o pastă cât mai fină, fără a face cocoloașe.
Apoi, se amestecă pasta de gălbenușuri cu maioneză. Se mai poate pune sare, după gust și se condimentează cu piper măcinat. Se amestecă bine și umplutura este gata. Se mai pot amesteca în compoziție și ceapă verde tăiată foarte mărunt sau pătrunjel. La final se umple fiecare ou și se ornează.
Pentru un alt rezultat foarte delicios, ouăle de Paști se pot umple cu brânză. Se amestecă toate ingredientele de mai sus până când se obține o cremă foarte fină.
Apoi, se poate pune amestecul într-un recipient cu dui special și stelat pentru o umplere mai spectaculoasă a jumătăților de ou. Se pot orna cu felii de mușchi afumat prăjit în tigaie, ceapă verde sau după preferință.
Umplutura ouălor în această variantă se obține ușor: Se amestecă pateul de ficat cu unt, ceapă tocată foarte fin și pasta de gălbenușuri. Se potrivește gustul cu sare și piper proaspăt măcinat. Compoziția se poate pune într-un poș cu șpriț astfel încât jumătățile de ouă să fie umplute ușor și frumos.
Ornarea se poate face cu câte un praf de boia dulce, felii fine de castraveți murați, dar și cu mărar sau pătrunjel, în funcție de preferințele și imaginația fiecăruia. Acestea se pot așeza apoi pe un platou pregătit cu foi de salată verde.
Pentru iubitorii de pește, ouăle rămase de la Paște pot fi transformate într-un aperitiv delicios. Se amestecă cu un blender gălbenușurile de ou fiert împreună cu untul moale și ceapa mărunțită, pentru varianta cu ton sau anșoa. Se adaugă peștele scurs și stors puțin în palme și se mixează câteva secunde. Apoi, se condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie, după gust. Umplutura trebuie lăsată puțin la frigider, ca să se întărească, înainte de a se umple ouăle.
Pentru varianta cu somon afumat, se folosește mai degrabă cremă de brânză. Se mixează gălbenușurile cu carnea și brânza, după care se condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie. Se pot include în amestec și ceapă verde tocată mărunt și coajă rasă de lămâie, după gust.
La această variantă de ouă umplute, zeama de lămâie are un rol esențial. Aceasta împiedică pasta de avocado să se înnegrească, deoarece are efect antioxidant. Modul de lucru este simplu: Se scoate miezul din avocado, se taie în cuburi, se stropește cu sucul de lămâie și se zdrobește cu un blender.
Pasta de avocado se condimentează cu sare, piper și usturoi zdrobit. Se pot adăuga în amestec câteva picături de sos Tabasco sau fulgi din ardei iute, dar și coajă rasă de lămâie. Apoi, se adaugă și brânza. Se umplu ouăle și se ornează după preferință.