Șalău cu sos de smântână și usturoi – cum e cel mai bine să prepari acest pește

Emanuela Pană 31.01.2021, 09:30

Știm cu toții că este mai sănătos să mănânci pește decât orice alt tip de carne (de porc, de vită sau pui, spre exemplu), iar studiile nu fac decât să ateste această idee. Din păcate, consumul de pește este mic la noi în țară. Pentru a întări obiceiurile sănătoase, astăzi îți vom propune o rețetă delicioasă pe bază de pește: șalău cu sos de smântână și usturoi. Pune-ți sorțul și să începem!

Șalău cu sos de smântână și usturoi

Dacă nu ai mult timp la dispoziție pentru a pregăti prânzul sau cina, sau pur și simplu îți e poftă de un preparat din pește, te invităm să încerci rețeta noastră de șalău cu sos de smântână și usturoi. Este atât de delicioasă, că le va fi pe plac până și celor mofturoși. În plus, să nu uităm de beneficiile consumului de pește.

Grăsimile nesaturate din carnea de pește conțin Omega 3 și vitamine din complexul B, astfel că un consum regulat de pește poate preveni îmbătrânirea precoce cu toate semnele ei, dar și alterarea memoriei, depresia sau chiar problemele de limbaj.

Oameni de știință de la Universitatea din Gothenburg au hrănit doi șobolani cu două diete diferite, unul pe bază de pește și unul pe bază de carne, timp de un an. Cu toate că cele două diete au avut același conținut energetic și au fost programate în același mod, șobolanul care a mâncat pește era sănătos, în formă, și nu avea colesterol, în vreme ce cel care a consumat carne avea un intestin inflamat și un ficat greu.

INGREDIENTE: 

  • 8 bucati file de șalău;
  • ulei pentru prăjit;
  • 3-4 linguri pesmet;
  • sare;
  • piper alb măcinat.

Pentru sos:

  • 2-3 lingurite făină;
  • 5-6 căței usturoi;
  • 100 g margarină;
  • 1 legatura mărar;
  • cimbru proaspăt.

Pentru garnitură:

  • 2 morcovi;
  • 2 gulii;
  • 2-3 linguri ulei de măsline;
  • 2-3 lingurite oțet balsamic;
  • 5-6 cartofi.

Citește și: Rețetă de pește: macrou la cuptor. Ce trebuie să pui ca să iasă delicios

Cum prepari acest pește ca să iasă gustos

Peștele este un aliment recomandat cu regularitate de către specialiștii în nutriție, datorită beneficiilor sale multiple pentru sănătate. În plus, peștele vine la pachet cu un alt avantaj însemnat, și anume că nu necesită timp mult de gătire, iar rețetele sunt variate. Mai jos îți spunem o rețetă delicioasă de file de șalău cu sos de smântână și usturoi.

File de șalău cu sos de usturoi. Rețetă ca la carte
File de șalău cu sos de usturoi. Rețetă ca la carte

MOD DE PREPARARE:

1. Se condimentează bucățile de șalău cu sare și piper, după care se trec prin pesmet măcinat și se pun la prăjit în tigaie, în uleiul încins. Pentru a nu se arde, se răsucesc la intervale mici de timp bucățile de pește, după care se scot pe un prosop absorbant de bucătărie.

2. Se spală cartofii, se șterg bine și se pun într-o tavă la cuptorul încins. Morcovii și guliile se trec pe răzătoarea mică și se pun în recipiente separate. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și ulei balsamic, apoi se potrivesc cu sare și piper, după gust.

3. Se topește separat margarina, se adaugă făina cernută și apă fierbinte și se amestecă ușor, de preferat cu o lingură de lemn, ca să nu se formeze enervantele cocoloașe. Se pune sare și piper, iar la sfârșit se adaugă usturoiul măcinat şi mărarul tocat mărunt.

4. A venit timpul cartofilor, care se scot din cuptor, se curăță, se feliază și se condimentează cu puțină sare. Fileul de șalău se servește alături de sosul de usturoi, cu garnitura de morcovi, gulii şi cartofi copţi. Puteți orna cu cimbru proaspăt.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...