Ce fac oamenii de Apocalipsă: răspunsul fascinant, desprins dintr-o simulare

Gabriel Peneș 18.05.2023, 17:09
Ce fac oamenii de Apocalipsă: răspunsul fascinant, desprins dintr-o simulare

Apocalipsa a fascinat oamenii dintotdeauna, dar nimeni nu și-ar dori, cu adevărat, s-o trăiască pe propria piele. Dar un studiu recent a vrut, totuși, să afle care ar fi posibilele reacții, comportamente umane dacă Apocalipsa chiar s-ar petrece. Cum nu s-a putut „fabrica”, din fericire, un sfârșit al lumii real, cercetătorii au făcut experimentul prin intermediul unui popular joc video.

Ce fac oamenii de Apocalipsă

Ai idee cam cum ai reacționa dacă Apocalipsa ar veni mâine? Probabil că niciun om nu știe cum se va comporta dacă o asemenea catastrofă ar deveni reală. Poate, cu excepția celor care și-au pregătit din timp adăposturi sofiscticate, crezând că astfel ar putea supraviețui.

Sigur, este foarte dificil să presupui ce vor face oamenii dacă sfârșitul lumii ar deveni o realitate. Singurele scenarii sunt cele inventate de realizatorii diverselor filme sau seriale apocaliptice sau post-apocaliptice. Iar dacă un asteroid ar lovi Pământul oferindu-ne soarta dinozaurilor, cu siguranță că nimeni nu se va mai gândi dacă presupunerile ori scenariile imaginate s-au și adeverit.

Totuși, o echipă de cercetători a încercat să găsească o altă modalitate de a studia reacțiile oamenilor, în contextul unui eventual sfârșit al lumii. Studiul în cauză a fost publicat în Proceedings of the 26th International Conference on World Wide Web Companion, iar o versiune preliminară, care nu a fost supusă verificărilor ulterioare, poate fi accesată prin arXiv.

Ce fac oamenii de Apocalipsă: răspunsul fascinant, desprins dintr-o simulare
Jocul video ArcheAge a fost folosit de cercetători pentru a observa reacțiile jucătorilor într-o situație ce a simulat Apocalipsa

Răspunsul fascinant, desprins dintr-o simulare

Pentru simularea Apocalipsei, echipa ce cercetători a utilizat un popular joc video, MMORPG ArcheAge. În cadrul studiului, pe un test beta, jucătorii au fost lăsați să se joace așa cum o fac de obicei, completând misiuni, explorând, crescând nivelul și adunând echipament. Cu toate acestea, la sfârșitul celor 11 săptămâni, aceștia știau că serverul va fi șters și că toate progresele și personajele lor vor fi pierdute.

Cercetătorii sunt de părere că ștergerea lumii din joc a oferit o bună aproximare pentru sfârșitul lumii real, astfel încât jucătorii nu au avut suferit nicio consecință de pe urma acțiunilor lor.

S-au analizat mai bine de 270 de milioane de înregistrări ale comportamentului jucătorilor, cum ar fi jurnalele de misiuni, pentru a vedea dacă acesta s-a schimbat pe măsură ce au aflat că „lumea” se sfârșește. Jocul a fost surprinzător de pașnic, cu excepția reacțiilor câtorva dintre jucători care au ales atitudini mai violente, în mod deliberat.

„Descoperirile noastre arată că nu există schimbări aparente în comportamentul oamenilor, dar unele valori aberante au avut mai multe șanse să prezinte un comportament antisocial ca, de exemplu, uciderea jucătorilor”, a scris echipa de cercetători.

În același timp, experimentul a arătat că cei care au rezistat până la finalul jocului au avut comportamentele cele mai pașnice, poate și dintr-o mai mare loialitate față de joc. În schimb, jucătorii care au părăsit devreme jocul, din proprie voință, pe care echipa de cercetători i-a numit „turnătorii”, au avut tendințe mult mai antisociale, precum „uciderea” altor jucători, pe măsură ce „și-au pierdut simțul responsabilității și atașamentul față de joc”.

Una peste alta, deși echipa a recunoscut limitele studiului prin faptul că a avut loc într-un joc video, sfârșitul lumii a fost relativ pașnic, ba chiar cu efecte pozitive, mai ales în ceea ce privește comportamentul social, observându-se o tendință tot mai mare, în special a jucătorilor care au rezistat până la capătul jocului, de a socializa și de a forma noi relații cu ceilalți „colegi de Apocalipsă”.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....