Ce este pensia ocupațională și cine o poate acorda. Condițiile care trebuie îndeplinite

vali 25.02.2020, 12:02
Ce este pensia ocupațională și cine o poate acorda. Condițiile care trebuie îndeplinite

Vești bune pentru români. Angajații vor putea beneficia de o nouă serie de pensii suplimentare, care ar urma să fie acordate de angajatori, începând cu luna februarie a acestui an.

Ce sunt pensiile ocuapționale și în ce condiții pot fi acordate

Pensiile ocuapaționale sunt pensii suplimentare acordate de anagator. Începând cu luna februarie a acestui an, angajatorii le pot asigura salariaților pensii suplimentare, care pot fi acordate în completarea pensiilor obținute deja în cadrul sistemelor de pensii din România.

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 7 februarie 2020. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, în dezbatere o serie de proiecte de acte normative prin intermediul cărora să se poaă demara proceurile privind sistemul pensiilor ocupaționale, transmite avocatnet.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Important de precizat este faptul că pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator în parte, ținând cont de capacitatea financiară a companiei. Contribuțiile la acest fond de pensii revin atât angajatorului, cât și salariatului. Directorul unei companii poate însă să stabilească valori diferite ale contribuțiilor, în funcție de vechimea angajaților, cuantumul salariului.

În măsura în care un angajator decide să acorde aceste pensii ocupaționale, el va fi nevoit să acorde tuturor această facilitate.

Cine poate administra fondurile de pensii ocupaționale

  • societățile de pensii;
  • societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat;
  • societățile de administrare a investițiilor;
  • societățile de asigurare de viață;

Angajatorii care dispun de aun capital social minim de 1,5 milioane de euro vor putea implementa activitățile de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale. Prevederile proiectelor de norme nu se aplică deocamdată. Acestea vor intra în vigoare după ce vor primi semnătura președintelui ASF și după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial, mai transmite aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe