Ministrul Muncii trage un semnal de alarmă! Ce se întâmplă cu sistemul de pensii din România: “Situaţia este critică”

Diana Radu 19.02.2020, 17:40
Ministrul Muncii trage un semnal de alarmă! Ce se întâmplă cu sistemul de pensii din România: “Situaţia este critică”

Ministrul Muncii a făcut un nou anunț important cu privire la pensiile românilor. Violeta Alexandru atrage atenția asupra faptului că sistemul de pensii ar trebui regândit, deoarece în momentul de față acesta este critic. În acest sens, ministrul a subliniat că lucrează cu prioritate asupra unor decizii de management în ceea ce privește sistemul de pensii.

Ce se întâmplă cu sistemul de pensii din România? Anunțul făcut de ministrul Muncii

Violeta Alexandru a declarat miercuri că situația din sistemul de pensii al Românei este critică în momentul de față. De asemenea, ministrul a subliniat că ar trebui să se facă ceva în această privință, deoarece românii așteaptă de ani de zile o decizie de recalculare a pensiei.
”Lucrez cu prioritate asupra unor decizii de management. Mi se par acestea urgenţa. Situaţia sistemului de pensii este critică în acest moment. Sunt nişte probleme de management care impietează asupra uşurinţei cu care oamenii trebuie să primească informaţii în ceea ce priveşte pensia. Sunt ani de zile în care oamenii aşteaptă pentru o decizie de recalculare, respectiv sunt luni întregi, ei fiind fără venit, în care li se procesează informaţiile. Deci mi se par prioritare deciziile de management, care afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor, care vin să răspundă unor probleme nerezolvate de ani de zile”, a declarat Violeta Alexandru, după audierea din Parlament.
ministrul muncii, violeta alexandru, pensii
Anunțul făcut de ministrul Muncii

De la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor, care printre altele prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie, schimbări legate de vechimea în câmpul muncii și a formulei de calcul. Potrivit legii, punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, urmând ca din septembrie 2020 să urce la 1.775 de lei – deci o majorare de 40%, din septembrie 2021, la 1.875 de lei – creștere cu 5,6%.

Ministrul muncii, aviz negativ pentru un nou mandat

Violeta Alexandru, desemnată a doua oară pentru funcția de ministru al Muncii, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Aceasta a primit 13 de voturi de susținere și 35 de voturi negative. Miercuri este ultima zi în care miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II sunt audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. După audierile miniștrilor, care s-au terminat azi, comisiile trebuie să emită un aviz comun consultativ. Guvernul Orban 2 va primi votul de investitură pe 24 februarie, atunci când se va afișa și lista cu noii miniștri.

Printre miniștrii care au primit aviz negativ se numără și Marcel Boloș, ministru propus pentru Fondurile Europene și Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății. În schimb, ministrul propus la Agricultură, Adrian Oros, a primit aviz favorabil și la fel și Virgil Popescu, ministru propus pentru Economie.

Urmăriți Impact.ro și pe