Ce este certificatul prenupțial. Analizele necesare, valabilitate și preț

Cazacu Alexandru 12.12.2022, 20:00
Ce este certificatul prenupțial. Analizele necesare, valabilitate și preț

Cel mai probabil, mulți dintre cei ce urmează să se căsătorească se întreabă ce este certificatul prenupțial și care este importanța acestui document. Potrivit legislației din țara noastră, înainte de căsătorie, fiecare cuplu trebuie să facă dovada unui astfel de document.

Fără certificatul prenupțial, ofițerul de stare civilă nu poate oficia ceremonia. Cine eliberează actul medical, ce valabilitatea are și care sunt analizele necesare, puteți afla în rândurile următoare.

Ce este certificatul prenupțial și ce valabilitate are

Printre actele necesare pentru căsătorie se numără și certificatul medical prenupțial. Acesta este documentul care atestă faptul că viitorii soți nu suferă de o boală venerică transmisibilă, că nu au diferite afecțiuni psihice sau leziuni pulmonare.

Certificatul prenupțial trebuie să aibă numărul de înregistrare, data la care s-au efectuat analizele, semnătura și parafa medicului de familie. Documentul are o valabilitate de 14 zile și va conține mențiunea „Apt pentru căsătorie”. Acest certificat este un formular-tip și cuprinde informații precum:

  • numele și prenumele pacientului
  • codul numeric personal
  • vârsta
  • adresa
  • grupa sangvină
  • declarația medicului de familie al solicitantului, cu semnătură și parafă
  • rubrică cu investigațiile medicale efectuate (aici se va specifica faptul că pacientul nu suferă de vreo boală venerică transmisibilă, nu prezintă leziuni pulmonare evolutive și că nu are afecțiuni psihice.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ce analize se fac pentru căsătorie

Medicul de familie eliberează certificatul prenupțial, pe baza analizelor efectuate la o clinică de specialitate. De menționat este faptul că, eliberarea certificatului se face contra cost, acesta nefiind cuprins în pachetul de bază de servicii medicale din cadrul asigurărilor de sănătate. În ceea ce privește analizele necesare pentru a obține documentul, acestea sunt următoarele:

  • Test VDRL – acest test de sânge identifică prezența anticorpilor pentru Treponema pallidum, (microorganism care provoacă sifilisul). Dacă rezultatul acestui test este pozitiv, va fi necesară efectuarea unui test (TPHA) de confirmare a infecției.
  • Test HIV – acest test detectează prezența anticorpilor HIV.
  • Radiografie pulmonară.

Totuși, dacă femeia este însărcinată, este interzisă efectuarea oricărui tip de radiografie. Așadar, medicul de familie va elibera certificatul medical prenupțial fără investigația pulmonară, menționând cauza pe document.

Ce este certificatul prenupțial
Ce este certificatul prenupțial

Ce se întâmplă dacă se depistează o afecțiune?

Dacă unul dintre viitorii soți este depistat cu una dintre afecțiunile menționate, căsătoria poate avea loc dacă celălalt partener este de acord. Potrivit legislației în vigoare, dacă s-a depistat un nou caz de boală, laboratoarele în care se face testarea HIV sunt obligate să transmită, în termen de 24 de ore, o informare către Direcția de Sănătate Publică.

După testare pacientul care are virusul va fi consiliat, iar apoi îndrumat către medicul epidemiolog sau către medicul infecționist. Toți furnizorii de servicii medicale au aceeași obligație și în cazul tuberculozei. Dacă există suspiciunea de sifilis, instituția unde s-a depistat boala are obligația de a completa fișele de declarare a cazurilor noi de boli venerice și să comunice numărul de cazuri medicului dermato-venerolog coordonator din județul respectiv.

După cum am menționat și în rândurile anterioare, certificatul prenupțial are un termen de valabilitate de 14 zile. Documentul obligatoriu trebuie depus odată cu actele de căsătorie, adică cu 10 zile înainte de data căsătoriei.

Cât costă eliberarea unui certificat prenupțial

În acest an, pentru eliberarea unui certificat medical prenupțial, tarifele diferă în funcție de clinica medicală care eliberează documentele. În general, tarifele se încadrează între 100 și 200 de lei. Cu toate acestea, pentru eliberarea actului se va percepe și o taxă suplimentară. În 2021, această taxă varia între 50 și 80 de lei.

În concluzie, certificatul prenupțial este obligatoriu pentru toți cei care vor să își unească destinele. Acest document se depune la starea civilă înainte de căsătorie și, după cum spuneam, este eliberat de către medicul de familie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...