Ce avere deține Ligia Deca, noul ministru al Educației. Legătura neștiută cu președintele Iohannis și Viorica Dăncilă

Ioana Bucur 04.10.2022, 20:30
Ce avere deține Ligia Deca, noul ministru al Educației. Legătura neștiută cu președintele Iohannis și Viorica Dăncilă

Ce avere dețin Ligia Deca, noul ministru al Educației, și soțul acesteia, Mihai Cezar Hâj. Cuplul are legături nebănuite și mai puțin cunoscute nu doar cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu fostul premier Viorica Dăncilă.

Legături cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Proaspăt numită ministru al Educației, funcție în care l-a înlocuit pe Sorin Cîmpeanu, Ligia Deca este un nume puțin cunoscut în spațiul public, în ciuda faptului că, în ultimii șapte ani, a fost consilier prezidențial.

Mihai Cezar Hâj, soțul noului ministru al Educației, este doctor în științe politice la SNSPA și, din anul 2010, expert în politici publice la UEFISCIDI – o agenție ce realizează studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru universități, cât și coordonarea, din punct de vedere administrativ, a unor programe și subprograme din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare.

Statutul de expert UEFISCIDI i-a adus, în 2021, soțului Ligiei Deca, un venit anual de 73.404 lei, ceea ce înseamnă, în medie, în jur de 6.100 de lei pe lună.

Tot anul trecut, Hâj a avut și un contract de muncă la compania Trencadis Corp SRL, de unde a primit, pe lună, aproximativ 2.500 de lei. Compania a fost înființată, în 2007, de Radu Negulescu, care a fost consultant pentru campaniile electorale prezidențiale ale lui Klaus Iohannis din 2014 și Viorica Dăncilă, în 2019. Trencadis are contracte cu instituții publice din România, dar și în alte țări din Europa și Africa.

Ce avere deține Ligia Deca, noul ministru al Educației. Legătura neștiută cu președintele Iohannis și Viorica Dăncilă
Inquam Photos / Octav Ganea

Ce avere deține Ligia Deca, noul ministru al Educației

Conform declarațiilor de avere ale celor doi, Ligia Deca și soțul său sunt proprietarii unei case și unui apartament în București. Cuplul are și două mașini, precum și 54.000 euro și 150.000 lei în conturi, având totodată credite la bănci de 5.980 euro și 841.000 lei.

Ligia Deca a încasat în 2021, în calitate de consilier prezidențial, o indemnizație de 153.597 de lei – 12.800 de lei pe lună – și 7.550 de lei în calitate de cadru didactic asociat la SNSPA.

Noul ministru al Educației a depus jurământul luni seara, la Palatul Cotroceni după ce fusese votată, în dimineața acelei zile, nominalizarea PNL pentru funcția din care a demisionat Sorin Cîmpeanu.

„Mulțumesc membrilor PNL. PNL și-a asumat încă de la început proiectul „România Educată”. Încrederea primită este o misiune în acest sens. Vreau să duc la bun sfârșit ceea ce colegii mei au început. Vom operaționa România Educată în literă și în spirit. Avem nevoie de o viziune profundă”, a declarat Ligia Deca, după ce a aflat că va fi propusă să îl înlocuiască pe Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...