EXCLUSIV

Câți bani plătesc televiziunile pentru a difuza un film românesc. Suma e ridicol de mică. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 28.09.2022, 19:08
Câți bani plătesc televiziunile pentru a difuza un film românesc. Suma e ridicol de mică. EXCLUSIV

La ce prețuri mai ajung filmele românești în prezent? Care e tariful unei pelicule autohtone, în condițiile în care grila televiziunilor centrale, cel puțin, includ de multe ori o oferă bogată în materie. impact.ro a discutat pe acest subiect cu Adrian Bucă, director postului de televiziune Cinemaraton, cel care ne-a obișnuit să ne răsfețe în ultima vreme exclusiv cu filme d-ale noastre.

Filmele românești sunt o marfă cu mare căutare în lumea televiziunilor

Pe scurt, în medie un film românesc se cumpără la un preț care poate părea multora dintre noi absolut modic. Între 500 și 1.000 de euro. Iar în acești bani ar intra permisiunea de a-l difuza de două ori în regim de „premieră” și de alte două ori, drept „reluare”. Adrian Bucă e categoric atunci când afirmă că filmul românesc e nu doar o marfă căutată, dar și una ieftină, în comparație cu peliculele americane, spre exemplu.

„Fie că vorbim despre cele făcute înainte de 1989, fie despre cele de după 1990, niciun film românesc nu depășește bariera a 2.500 de euro. Aceasta e piața!”, indică Adrian Bucă.

El adaugă că filmele românești, deși căutate, nu ating totuși cotele de audiență înregistrate de diverse blockbuster-uri americane, pentru a căror unică difuzare ajung să se plătesc sume de 50.000 de dolari sau chiar mai mari.

Cele mai căutate pelicule românești sunt cele de acțiune

Potrivit experienței sale profesionale, cele mai căutate pelicule românești sunt cele de acțiune, din seria în care personajul principal este comisarul Moldovan, interpretat și regizat de nimeni altul decât Sergiu Nicolaescu. Întâmplător sau nu, peliculele acestuia rămân și azi printre cele mai căutate, indiferent de subiectul conținut. Pe lângă peliculele lui Nicolaescu, în topul preferințelor publicului, aproape la egalitate, se află cele ale lui Florin Piersic și ale eroului său favorit, Mărgelatu, dar și cele din seria „Brigada Diverse”, cu Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani și Puiu Călinescu, în rolurile principale. În schimb, la capitolul comedii românești, filmele lui Geo Saizescu, precum „Păcală”, „Astă seară dansăm în familie” sau „Dragoste la zero grade”, au încă mare căutare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Există fenomenul „Home Alone” și în cazul cinematografiei românești. Telespectatorii preferă să vadă și să revadă aproape la infinit același film, cu aceeași plăcere, chicotind la același gen de glume sau la același minut de film ca și la prima vizionare. Aceasta e natura omului și gusturile nu se discută”, susține același Adrian Bucă, directorul Cinemaraton pentru impact.ro.

Filmele românești cu mari actori de altădată, cum ar fi Jean Constantin, au și astăzi o mare căutare în rândul publicului
Filmele românești cu mari actori de altădată, cum ar fi Jean Constantin, au și astăzi o mare căutare în rândul publicului

Bucă admite că în rețeta succesului intră argumente dintre cele mai diferite, pornind de la componența distribuției sau inspirația regizorală și ajungând până la subiectul tratat.

„Un actor cu nume și renume ajută, dar uneori să întâmplă ca pelicula să aibă succes prin ansamblul subiectului transpus”, mai spune Adrian Bucă.

Cei care consideră că filmele românești de după 1990 ar putea să se bucure de un tratament mai bun, ar trebui să-și reconsidere părerea. Fiindcă nici producțiile unui Cristian Mungiu, nici cele ale lui Corneliu Porumboiu sau ale lui Radu Jude nu au reușit să spargă plafoanele stabilite de peliculele de dinaintea lor, nici în materie de audiență, nici în privința reușitei pe plan financiar. Cert este doar faptul că mai toate au intrat deja în programul televiziunilor autohtone.

Urmăriți Impact.ro și pe