Câte voturi a obținut Partidul Comuniștilor la alegerile parlamentare din România. Urmașii lui Ceaușescu au fost întrecuți și de Uniunea Croaților

Mihai Roșoiu 09.12.2020, 11:13
Câte voturi a obținut Partidul Comuniștilor la alegerile parlamentare din România. Urmașii lui Ceaușescu au fost întrecuți și de Uniunea Croaților

Printre prezențele insolite de pe buletinele de vot ale alegerilor parlamentare 2020 s-a aflat și Partidul Comuniștilor. Succesorii fostului partid unic al țării noastre au înregistrat scoruri infime, atât pentru Camera Deputaților, cât și la Senat. Câte voturi a obținut Partidul Comuniștilor la alegerile parlamentare din România e aproape rușinos să spui, dacă te gândești la procentele obținute de PCR în trecut.

Cert este că după numărarea voturilor din peste 99% dintre secții, urmașii lui Ceaușescu au fost nevoiți să se recunoască înfrânți de formațiuni politice mai puțin cunoscute, dar și de candidați independenți.

Voturile Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din România

Urmașii PCR s-au aflat la startul cursei electorale din 6 decembrie 2020. Așa cum se întâmplă de ani buni, comuniștii nu au contat deloc în lupta pentru un loc în Parlament. Partidul Comuniștilor din România a fost una dintre formațiunile politice autohtone, care nu au reușit să depășească, până acum, pragul psihologic de 1000 de voturi.

Cate voturi a obtinut Partidul Comunistilor la alegerile parlamentare
Cate voturi a obtinut Partidul Comunistilor la alegerile parlamentare

Cifrele sunt seci și dure pentru comuniști. La Camera Deputaților , candidații Partidului Comuniștilor au agonisit 213 voturi. Un motiv pentru cifrele infime ar putea fi cel al prezenței scăzute la urne, însă e greu de crezut că urmașii lui Ceaușescu ar fi stat mai bine, indiferent de numărul votanților.

Situația a fost ceva mai bună la Senat. Aici, Partidul Comuniștilor din România au strâns 763 de voturi, un număr net superior celui de la Cameră.

Comuniști depășiți de independenți și minorități

Procentele de 0, 001 la Camera Deputaților și 0,01 la Senat obținute de Partidul Comuniștilor la Alegerile Parlamentare 2020 au fost depășite de multe formațiuni politice fără niciun fel de notorietate.

Partidul Ucrainenilor, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Uniunea Croaților, dar și de 39 de candidați independenți s-au clasat mai sus decât comuniștii la Camera Deputaților.

Comuniștii Nepeceriști s-au transformat în Partidul Comuniștilor

Formațiunea politică are o istorie îndelungată și agitată. Voturile obținute de Partidul Comuniștilor la alegerile parlamentare pălesc pe lângă trecutul său furtunos.

Partidul a fost fondat în martie 1996 inițial sub numele de Partidul Comuniștilor Nepeceriști deoarece fundamentul de baza al constituirii acestui partid a fost diferențierea clară de acțiunile Partidul Comunist Român. Membrul fondator a fost deținut politic de fostul regim comunist din cauza opiniilor sale exprimate public contrar Partidului Comunist Român de până în 1989.

Pe data 19 aprilie 1996, judecătoria de sector a respins cererea profesorului Ungureanu de a înregistra partidul, susținând că intenția partidului de a înființa un „stat uman” bazat pe doctrina comunistă implica ideea că ordinea constituțională română de după 1989, în cuvintele Curții Europene a Drepturilor Omului, „era inumană și nu era bazată pe democrație adevărată”.

Partidul Comuniștilor (Nepeceriști) a fost radiat în 2014. Partidul a fost reînscris in Registrul partidelor politice la data de 10 februarie 2016 ca Partidul Comuniștilor iar in prezent desfasoara activitate politica la nivelul filialelor si organizatiilor dispuse la nivelul teritorial administriv al Romaniei.

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe