Klaus Iohannis, tras la răspundere pentru cum s-a comportat în campanie. OSCE: ”A încălcat standardele internaționale”

Mihai Roșoiu 08.12.2020, 15:14
Klaus Iohannis, tras la răspundere pentru cum s-a comportat în campanie. OSCE: ”A încălcat standardele internaționale”

Implicarea fățișă a președintelui în campania electorală recent încheiată a atras atenția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Klaus Iohannis a fost tras la răspundere pentru cum s-a comportat în campanie de forul continental. OSCE a monitorizat întregul proces al campaniei electorale și al alegerilor. Apoi a emis un comunicat în care a sancționat felul în care șeful statului s-a poziționat în toată această perioadă.

Președintele, sancționat. Klaus Iohannis a fost tras la răspundere de OSCE pentru sprijinul acordat PNL în campanie

Marianne Mikko, reprezentantul OSCE a remarcat câteva nereguli comise de președintele Klaus Iohannis. Oficialul european consideră drept nepotrivită atitudinea șefului statului în contextul alegerilor parlamentare din țara noastră. Încălcarea standardelor internaționale și amestecul funcțiilor de stat în lupta politică au fost cele două bile negre pe care organizația le-a așezat în dreptul președintelui României:

„ Președintele și-a exprimat clar, în mod frecvent, preferințele sale politice în intervențiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcație dintre prerogativele sale oficiale și campania electorală. Reprezintă o încălcare a standardelor internaționale și a angajamentelor făcute de toate țările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat și partidele politice”, a precizat Marianne Mikko.

Campania electorală din România a avut mari carențe
Campania electorală din România a avut mari carențe

Raportul OSCE, în formă finală, va fi publicat peste aproximativ două luni

Reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa vor întocmi un raport complet despre situația întâlnită în România abia peste două luni. Deocamdată, oficialii forului continental au creionat o declarație vizavi de procesul electoral din România. Aceeași Marianne Mikko a mai sesizat și alte probleme la care țara noastră nu poate primi notă de trecere:

„ Cele mai mari îngrijorări ale OSCE cu privire la alegerile din România sunt absenţa unei legi unice care să reglementeze alegerile şi prezenţa redusă a femeilor în procesul electoral şi în procesul de luare a deciziilor politice.””, a punctat reprezentantul OSCE.

Numeroasele modificări ale actelor normative din România este un alt punct sensibil remarcat de misiunea OSCE. Trimișii organizației în România au sesizat că schimbările repetate au creat nesiguranță în stat. Acestui minus i se adaugă și apariția președintelui în peisajul electoral. Klaus Iohannis a fost tras la răspundere pentru cum s-a comportat în campanie:

„ Prea multe schimbări ale legilor, unele făcute în ultimul moment, au creat nesiguranţă, având un impact negativ asupra alegerilor. Parlamentul a a doptat recent mai multe modificări, fără consultare publică, ceea ce încalcă bunele practici. Multe dintre modificări au vizat reglementări care tocmai fuseseră adoptate pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut”, a concluzionat Marianne Mikko.

Urmăriți Impact.ro și pe