Cât vor crește pensiile după recalculare. Anunțul momentului pentru milioane de români

Beatrice Dumitru 29.10.2021, 13:23
Cât vor crește pensiile după recalculare. Anunțul momentului pentru milioane de români

Recalcularea pensiilor pe care a decis-o Guvernul va începe în anul 2023 și are ca scop creșterea veniturilor foarte mici. În urma calculelor, se pare că un procent de peste 50% din pensiile aflate în plată vor crește. Dar pentru unii dintre pensionari sumele pe care le vor primi vor fi modice.

Câți bani vor primi pensionarii după recalcularea pensiilor

Până la recalculare, pensionarii vor primi banii conform actualei legi a pensiilor care prevede indexarea veniturilor la începutul anului, cel puțin cu rata inflației. Pensionarii ar putea primi banii din recalculare cel mai devreme în 2024-2025. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii a spus și suma maximă pe care ar putea să o primească unii pensionari.

Cât vor crește pensiile după recalculare. Anunțul momentului pentru milioane de români
Banii pe care îi vor primi pensionarii după recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu a spus că pensionarii ar putea primi în plus, în fiecare lună, după recalculare, între 100 și 250 de ron, deoarece nu este un procent fix de creștere la toți oamenii. Mai mult, șeful Casei Naționale de Pensii a mai precizat că vor fi creșteri și de doi lei, trei lei sau 5 lei.

Nu va fi un procent fix de creştere la toţi pensionarii, unii pensionari vor rămâne cu pensiile la acelaşi nivel, vor creşte decât anumite pensii care au ieşit într-o perioadă de timp diferită unde oamenii au avut un alt stadiu de cotizare mai mic decât alţi beneficiari ai noştri care au ieşit în perioade mai avantajoase. Numai în acele cazuri vor avea creşteri ale cuantumului de pensii. Vor fi creşteri şi de doi lei, şi de trei lei şi de cinci lei până la acest nivel. Nu există aşa diferenţe foarte mari, este diferenţă de maxim 100-200 de lei sau 250 de lei”, a declarat Daniel Baciu pentru Antena 3.

250.000 de dosare de pensii sunt sub formă de dosar cu șină

Pentru recalcularea pensiilor este nevoie de o bază de date digitalizată. În aceste condiții, este nevoie de mai mult personal, de aceea Casele Județene de Pensii au liber să angajeze 1.000 de oameni. Posturile vor fi pe perioadă determinată, pînă la data de 31 decembrie 2022.

În România, 250.000 de dosare de pensii sunt, în prezent, sub formă de dosar cu șină.  În evidența sistemul public de pensii sunt aproximativ 5 milioane de pensionari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...