Adevărul nebănuit despre recalcularea pensiilor. Sute de dosare au ajuns în instanță

Stan Filon 02.09.2021, 15:15
Adevărul nebănuit despre recalcularea pensiilor. Sute de dosare au ajuns în instanță

Statul român a fost dat în judecată începând din anul 2010, de când au început primele recalculări de pensie, de nu mai pușin de 200 de mii de penrionari, iar cifrele ar putea crește și mai mult, după ultima recalculare pe care o pregătește ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Adevărul nebănuit despre recalcularea pensiilor din România

Peste 200 de mii de români s-au adresat instanței, după ce au constat că recalcularea pensiilor nu i-a avantajat deloc. Foarte mulți dintre aceștia au avut câștig de cauză, pe când mulți încă așteaptă răspunsul instanțelor. Specialiștii spun că numărul pensionarilor care vor chema statul în judecată ar putea să crească considerabil, după recalcularea pensiilor pusă la cale de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat exact ce vrea să facă c pensiile românilor. ”Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan.

Adevarul nebanuit despre recalcularea pensiilor din Romania
Adevarul nebanuit despre recalcularea pensiilor din Romania

Sute de mii de români au dat în judecată statul

Tot ministrul a spus și când va avea loc mai exact această nouă recalculare a pensiilor. ”Pe reforma pensiilor avem un calendar de lucru în care vom pune la punct întregul cadru normativ care nu ține doar de formula de calcul a pensiilor, ci și de instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii, astfel încât acesta să fie sustenabil.Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească și să fie stimulați pentru a munci”, a punctat Turcan.

Despre procesele intentate statului a vorbit fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, care a spus că oamenii spun în instanță că au fost făcute erori grave la recalcularea pensiilor. Fostul ministru a recunoscut că cei care lucrează cu datele pensionarilor trebuie să fie adevărați profesioniști.

”Cine lucrează la casele de pensii, cine se ocupă de cererile de pensionare, cine manipulează date din documentele de muncă ale oamenilor chiar trebuie să se priceapă. Nu este o activitate ușoară, nu se poate da pe mâna unor oameni care nu au cunoștințe în domeniu. Sunt foarte multe acte normative pe care instanțele și casele de pensii trebuie să le ia în considerare atunci când analizează un caz; modificările dese ale legislației îngreunează decizia privind acordarea sau nu a unor drepturi”, a spus Alexandru.

Urmăriți Impact.ro și pe