Cât timp trebuie fierte ciupercile, de fapt. Multe gospodine greșesc. De asta nu ies moi și delicioase

Emanuela Pană 08.10.2022, 20:53
Cât timp trebuie fierte ciupercile, de fapt. Multe gospodine greșesc. De asta nu ies moi și delicioase

Cât timp trebuie fierte ciupercile. Ciupercile, cadourile parfumate ale pădurii, sunt extrem de apreciate de foarte multe persoane, în special de cele care țin diete, țin post sau, pur și simplu, de vegetarieni. Avantajul consumului de ciuperci este că, deși conferă o senzație de sațietate, acestea nu au multe calorii, așadar nu îngrasă. În plus, din ele rezultă un număr cu adevărat mare de feluri de mâncare. Află în continuare cât timp trebuie fierte ciupercile și care sunt soiurile care se fierb cel mai repede.

Cât timp trebuie fierte ciupercile. Soiurile care se fierb cel mai repede

Ciupercile au făcut mereu parte din alimentația omului, fiind printre puținele alimente bogate în vitamina D, cu rol important în sănătatea oaselor. De asemenea, ciupercile sunt probiotice, ceea ce le transformă într-un actor important în lupta sistemului imunitar cu agenții patogeni.

Ciupercile sunt deseori folosite în curele de slăbire. În stare crudă, 100 de grame de ciupercile albe (sau ciupercile de masă) conțin doar 22 ce calorii. Întrucât conțin enzime bune pentru sistemul digestiv, fibre, antioxidanți și stimulează metabolismul încă de la micul dejun, persoanele care consumă cu regularitate ciuperci se pot mândri cu o talie de invidiat și coapse mai subțiri.

Ce trebuie să știi despre ciuperci?

Varietatea soiurilor de ciuperci este atât de mare, încât, pentru preparare, fiecare reprezentant necesită o abordare individuală. Pe piață se găsesc atât hribi, pleourotus, gălbiori, ciuperci medicinale chinezești Reishi, ghebe, cât și arhicunoscutele ciuperci Champignon. În prezent, Champignonul este cea mai comună ciupercă.

Persoanele experimentate știu exact cât se gătesc ciupercile, după soiurile lor, însă gospodinele care nu au gătit prea des ciuperci pot găsi această sarcină ca fiind dificilă. După cum punctam, toate speciile au propriul timp de gătit, astfel că, pentru a obține, de pildă, o supă delicioasă de ciuperci, trebuie să știi timpul de fierbere al acestora.

De ce trebuie fierte ciupercile înainte de a fi consumate?

Înainte de a trece la gătitul ciupercilor, amintim că aceastea trebuie spălate bine și curățate de pielită cu ajutorul unui cuțit ascuțit sau, pur și simplu, cu mâna. De asemenea, dacă există pete negre, aceastea trebuie îndepărtate. Merită precizat că, întrucât unele ciuperci sunt otrăvitoare, nu se recomandă a fi consumate cele săbatice, iar dacă totuși sunt consumate, ele trebuie culese de către persoane care știu să le identifice pe cele bune pentru consum.

Totodată, este important de menționat că, oricare ar fi ele (de pădure sau de la supermarket), medicii recomandă ca ciupercile să fie date măcar într-un clocot și să se scurgă apa în care au fiert. Această procedură este absolut necesară întrucât ciuperca, asemenea unui burete, absoarbe din mediu și din alte organisme mai multe lucruri: utile și nu foarte utile (toxine, substanțe radioactive, etc.). La rândul lor, ciupercile din supermarket sunt supuse unui tratament chimic.

Cât timp trebuie fierte ciupercile?

Timpul de fierbere a ciupercilor Champignon, unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile, depinde foarte mult de starea lor: dacă sunt proaspete sau congelate. Cele proaspete se fierb în oala cu apă deja clocotită timp de circa 7 minute.

Cat timp trebuie fierte ciupercile
Cat timp trebuie fierte ciupercile

În oala sub presiune, ciupercile se lasă la fiert doar 5 minute. Astfel, ciupercile își păstrează toți nutrienții. Dacă alegi să prepari ciupercile în oala pentru gătit cu abur, timpul de fierbere este de aproximativ 10 minute. În cazul ciupercilor congelate lucrurile stau puțin diferit. Acestea trebuie decongelate în primă fază. Ulterior, după ce au ajuns la temperatura camerei, ciupercile trebuie spălate și puse la fiert în apă clocotită pentru aproximativ 3 minute.

În cuptorul cu microunde, ciupercile Champignon trebuie gătite într-un recipient sigilat, umplut cu apă, timp de 2-3 minute. Ciupercile mici sau cele tăiate în jumătate trebuie lăsate la fiert 5 minute. Ciupercile culese din pădure trebuie gătite de două ori mai mult decât timpul specificat.

Cât timp se fierb ciupercile pentru salată?

Pentru salată, ciupercile Champignon se fierb între 7 și 10 minute în apa deja clocotită, în care au fost adăugate următoarele ingrediente: piper negru boabe, frunze de dafin, o linguriță de sare și una de zahăr. În cazul în care dorești să fierbi Champignoanele pentru supă, ele trebuie lăsate pe foc circa 20 de minute. Pentru a face ciuperci umplute la cuptor, acestea nu trebuie fierte înainte.

Cum gătim ciupercile pentru a nu-și pierde proprietățile?

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat care este cel mai bun mod de a găti ciupercile pentru a nu-și pierde din proprietățile nutriționale. „Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu responsabilă pentru senzația de wow – curcubeu în cerul gurii.

Plusuri:

– produs eminamente dietetic, cu peste 90% apă, multe fibre și puține calorii (10cal/100g);

– bogate în minerale, mai ales potasiu (efect diuretic) și seleniu;

– ciupercile au concentrația maximă de vitamine B din regnul vegetal- 100g acoperă 30-40% din doza zilnică de vit. B3 și B5.

Minusuri:

– deși se spune că sunt bogate în proteine, mai mult gustul ne duce cu gândul la carne- conțin 3-4% proteine, față de 20-24% în carne

– pot da indigestie“, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

„Porția corectă: cât și cum vă plac (inclusiv crude), cu condiția să fiți atenți la cantitatea de grăsime adăugată – ciupercile absorb uleiul precum un burete“, a adăugat nutriționistul.

Cum recunoști ciupercile otrăvitoare?

Poate nu știai, dar una dintre cele mai toxice ciuperci din lume crește în zona Moldovei, chiar la marginea Iașiului. Pădurile de aici adăpostesc, în cantități mari, otrava care poate ajunge în organismul oricui, dacă nu este atent. În România, multe persoane au avut probleme din cauza acestui tip de ciuperci, și anume Buretele viperei (Amanita phalloides) – responsabil pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci. Să nu uităm că intoxicațiile cu ciuperci pot fi letale.

Această ciupercă mai este cunoscută și sub denumirea de „pălăria morții“, întrucât sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi mortală. O altă problemă constă în faptul că acest tip de ciuperci seamănă destul de mult cu ciupercile Champignon.

„Cu Champignonul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă și poate fi confundată. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula. Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil.

Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia“, a explicat Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, pentru televiziuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...