EXCLUSIV

Cât de expuse la un atac terorist sunt funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. „Va exista o mare provocare pentru forțele de securitate”

Alexandru Catalan 12.09.2022, 18:16
Cât de expuse la un atac terorist sunt funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. „Va exista o mare provocare pentru forțele de securitate”

Funeraliile fostului suveran la Marii Britanii, Regina Elizabeta a II-a , vor constitui un moment fără precedent pentru istoria activității forțelor de securitate. impact.ro a vorbit cu generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, despre provocările care vor sta în fața serviciilor de securitate din diverse țări, nu doar pentru cele britanice.

Feneraliile Reginei Elisabeta a II-a, un eveniment aparte

„Funeraliile Reginei Elizabeta a II-a vor constitui un moment cu totul aparte. Dincolo de semnificația lor tradițională și de protocolul care se aplică în cazul uneia dintre cele mai vechi Case Regale ale planetei, va exista o mare provocare pentru forțele de securitate. Va fi ceva cu totul special, dar cred că lucrurile se vor derula ca la carte”, afirmă Virgil Bălăceanu pentru impact.ro.

El susține că nu ia în calcul varianta organizării vreunui atac terorist cu această ocazie cu totul și cu totul ieșită din comun, care va reuni într-un singur loc zeci de capete încoronate și lideri politici majori de pe toate continentele. Și asta, în ciuda faptului că cinematografia hollywoodiană și-a imaginat un asemenea scenariu ipotetic în cadrul filmului „London has fallen”, tradus la noi drept „Cod roșu la Londra”, produs în 2016, cu Gerard Butler, Aaron Eckhart și Morgan Freeman în rolurile principale.

„Nu putem merge pe un asemenea scenariu apocaliptic! Nu cred că va exista vreo organizație teroristă care să se gândească la un asemenea scenariu, încercând să profite de o asemenea situație. Și iată și de ce! Printre capetele încoronate ce vor ajunge la Londra se vor număra multe și dintre cele ale lumii musulmane. Spun asta fiindcă majoritatea celulelor teroriste de azi vin din lumea musulmană. Or, a apela la așa ceva, adică la un atac terorist, fie el reușit sau nu, ar însemna să-ți atragi o reacție contrară la nivel mondial! ”, adaugă fostul nostru reprezentant la Comandamentul NATO de la Bruxelles.

Cât de expuse la un atac terorist sunt funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. „Va exista o mare provocare pentru forțele de securitate”. EXCLUSIV
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu crede că zeci de mii de reprezentanți ai forțelor de ordine vor fi mobilizați lunea viitoare la Londra

Protecția va fi asigurată de serviciile britanice de securitate

Conform generalului în rezervă, în zilele rămase până la funeralii, serviciile de securitate vor lucra cu atenție la fiecare detaliu al modului în care se va derula ziua respectiv, în ansamblul ei.

„Protecția va aparține gazdelor, adică serviciilor britanice de securitate, dar și celor care vor avea în grijă fiecare șef de stat în parte. Toate detaliile vor fi puse cu atenție cap la cap, pentru a putea fi evitat orice alt scenariu sau surprize neplăcute. Practic, vor exista mii de membrii ai serviciilor de securitate mobilizați pentru a interveni în orice moment. E foarte probabil ca împreună cu forțele de poliție, numărul acestora să atingă pragul a zeci de mii de oameni. Dar va fi normal să se întâmple asta, fiindcă nu cred că în ultimele decenii a mai existat un asemenea moment”, mai spune Virgil Bălăceanu.

Fostul general de carieră mai crede că e posibil să aflăm anumite detalii despre operațiunea în cauză, dar numai după o anumită vreme de la derularea ei. Funeraliile celui mai longeviv monarh britanic din întreaga istorie au fost programate pentru data de luni, 19 septembrie, începând cu ora 11.00, ora Londrei. Zeci de lideri politici ai lumii sunt așteptați în acea zi să participe la Londra la ceremoniile de rămas bun la adresa reginei Elizabeta a II-a.

Urmăriți Impact.ro și pe