Decesul Reginei Elisabeta a II-a. Moment de reculegere la Westminster Hall. Oficialitățile lumii participă la dineul oficial

Redacția IMPACT 18.09.2022, 22:00

Guvernul britanic a realizat un plan care prevede ce se va întâmpla în zilele următoare morții Reginei Elisabeta a II-a. Decesul acesteia la Castelul Balmoral din Scoția a pus în mișcare o operațiune specială a guvernului Marii Britanii care se va încheia cu funeraliile suveranei.

Britanicii continuă să aducă omagii la catafalcul Reginei, în ultimele ore până la închiderea accesului la Westminster Hall

Update duminică, 18 septembrie, ora 22:00 – Moment de reculegere în onoarea Reginei la Westminster Hall, la ora 20:00 (ora Londrei). Toți cei prezenți vor ține un minut de liniște ca omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a.

Update duminică, 18 septembrie, ora 21:20 – Înainte de a se îndrepta către Palatul Buckingham, acolo unde el și Prima Doamnă Jill Biden s-au alăturat altor lideri și demnitari mondiali la recepția găzduită de Rege, Joe Biden a făcut o declarație înduioșătoare. Acesta a spus că regina Elisabeta a II-a i-a amintit foarte mult de mama lui.

„A avut acea înfățișare, de genul „ești bine? Te pot ajuta cu ceva? De ce ai nevoie?” Și apoi, de asemenea, „asigură-te că faci ceea ce ar trebui să faci”.. „Este vorba de a trata oamenii cu demnitate”, a declarat președintele SUA, potrivit BBC.

Update duminică, 18 septembrie, ora 19:25 – Invitații Regelui Charles al III-lea la Dineul organizat în cinstea Reginei Elisabeta a II-a au început să sosească. Evenimentul reunește peste 2000 de lideri de stat și capete încoronate, printre care se regăsesc președintele Klaus Iohannis și reprezentanții Casei Regale a României. Principesa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Consort Radu vor fi prezenți la dineul organizat la Palatul Buckingham.

Update duminică, 18 septembrie, ora 19:00 – Președintele SUA, Joe Biden și soția sa, Jill Biden, au petrecut câteva momente la Westminster Hall, acolo unde au adus un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Pentru oficialul american și Prima Doamnă au fost eliminate unele restricții, astfel că după ce acesta a ajuns la Londra i s-a permis să fie transportat cu propria sa limuzină, celebra „Bestie”. În cazul altor demnitari așteptați la funeralii, britanicii au decis să fie folosite autocare, conform Politico.

Update duminică, 18 septembrie, ora 18:30 – În această zi, în Regatul Unit se va ţine un minut de reculegere, la ora 20.00 (ora 22.00, ora României). Înainte de acest moment, se va face o slujbă religioasă la Kelpies, sculpturile cu cap de cal de 30 de metri înălţime, de lângă Falkirk. De asemenea, vor fi aprinse 96 de felinare, câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei, și vor fi puse să plutească pe apa din jurul statuilor.

Demnitari şi multe capete încoronate care vor lua parte la funeraliile Reginei Elizabeth II au început deja să sosească la Londra, printre aceştia fiind şi preşedintele american Joe Biden, care a aterizat, aseară, în apropierea capitalei. Acesta se va reculege, împreună cu soția lui, duminică, la ora 17.00 (19.00 – ora României), la sicriul suveranei. De asemenea, el va lua parte și la o recepţie găzduită de regele Charles III la Palatul Buckingham pentru demnitarii prezenţi.

Update duminică, 18 septembrie, ora 13:10 – Britanicii continuă să se reculeagă la sicriul reginei Elisabeta a II-a. Duminică, în ultima zi de priveghi, timpul de așteptare a ajuns la 13 ore. Lideri din întreaga lume vin să o conducă pe Regina Elisabeta a II-a a Marii britanii pe ultimul drum. Președintele american Joe Biden a ajuns sâmbătă seară în Marea Britanie și duminică îi va aduce un omagiu suveranei, la Westminster Hall.

Update sâmbătă, 17 septembrie, ora 20:30 – Nepoții fostei suverane au ajuns la catafalcul Reginei pentru a participa la o ceremonie oficială a priveghiului, la fel ca cea în cazul Regelui Charles din urmă cu o seară. Acești se vor reculege lângă sicriul fostului monarh timp de aproximativ 15 minute. Prinții William și Harry au îmbrăcat uniformele militare, alături de ei aflându-se și verii lor, prințesele Beatrice și Eugenie, Zara Tindall și Peter Phillips, și Lady Louise Windsor și James, vicontele Severn. Aceștia din urmă au îmbrăcat haine negre, asemănătoare cu cele purtate de când a murit Regina.

https://www.youtube.com/watch?v=vBAaH0MPw9c

Update sâmbătă, 17 septembrie, ora 14:10 – Mii de britanici își iau rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Timpul de așteptare pentru cei care vor să-i aducă un omagiu reginei a scăzut de la „cel puțin 24 de ore” la „până la 16 ore”, anunță guvernul britanic.

Update vineri 16 septembrie, ora 23:40. Regele Charles al III-lea și frații săi au ajuns la Palatul Westminster, pentru a se reculege sicriul mamei lui, Regina Elisabeta a II-a. Cei 4 copii ai suveranei poartă uniforme militare.

Regele, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward și-au ocupat locul în jurul sicriului, ceremonia durând aproximativ 15 minute. Între timp, oamenii care au stat la coadă ore bune continuă să treacă prin fața catafalcului Reginei, pentru a-i aduce un ultim omagiu. Nepoții Reginei vor ține și ei un priveghi similar mâine seară.

Update vineri, 16 septembrie, ora 19:00. Regele Charles al III-a și regina consoartă, Camilla, au ajuns la castelul Cardiff, fiind prima vizită în Țara Galilor de la moartea reginei. În mulțimea adunată în fața castelului se afla și un grup de protestatari care l-a primit cu huiduieli pe noul suveran.

Cei aproximativ 100 de manifestanți anti-monarhie s-au adunat la porțile edificiului, cu pancarte care conțineau mesaje împotriva regelui, potrivit BBC. Pe pancarte era scris mesajul „Nu ești regele meu”. Țara Galilor este ultima destinație din turneul efectuat de noul rege în provinciile din Commonwealth.

Update vineri, 16 septembrie, ora 14:30. Autoritățile din Marea Britanie au luat decizia de a închide, momentan, rândul celor care așteaptă să îi aducă un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a. Oamenii care s-au adunat la Westminster Hall sunt în număr extrem de mare, iar Guvernul a transmis că nu se vor mai putea așeza alte persoane la rândul deja format, în următoarele șase ore.

Între timp. regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla sunt în drum spre Cardiff, urmând să facă prima vizită în Țara Galilor după moartea reginei.

Update joi, 15 septembrie, ora 21.27. Cozi imense pe toată durata zilei la Westminster Hall, acolo unde este depus trupul reginei. Britanicii vin în număr mare să își ia la revedere de la Elisabeta a II-a.

Update miercuri 14 septembrie, ora 16.48. A început procesiunea. Sicriul reginei este dus spre catedrala Westminster. În procesiune, regele Charles al III-lea stă lângă sora lui, prințesa Anne, iar Harry și William sunt în spatele lor. De remarcat că Harry este singurul care nu poartă uniforma, ci haine civile de doliu.

Update miercuri 14 septembrie, ora 10.32. Urmează o nouă procesiune în Londra în cursul acestei zile. Sicriul cu trupul reginei va fi dus de la Palatul Buckingham (reședința monarhiei Britanice) la Westminster Hall, unde va ajunge în jurul orei 17.00 (ora României). Procesiunea va fi una solemnă, iar cei doi nepoți ai majestății sale, Prinții William și Harry, vor merge în spatele sicriului, pe jos.

Update marți, 13 septembrie, ora 22:10. Mașina mortuară a transportat sicriul cu trupul neînsuflețit al fostei suverane de la aerodromul Northolt la Palatul Buckingham, relatează BBC. Mii de oameni s-au așezat pe traseu, salutând coloana oficială, din care făcea parte și o altă mașină, ce îi transportă pe Prințesa Regală Anne și pe soțul acesteia, viceamiralul Sir Tim Laurence. Sicriul reginei Elisabeta a II-a va rămâne peste noapte la Palatul Buckingham.

Update marți, 13 septembrie, ora 21:05. Regele Charles al III-lea și Regina consoartă au ajuns la Palatul Buckingham, acolo unde milioane de oameni așteaptă să își ia rămas bun de la regina Elisabeta a II-a. Sicriul Reginei a aterizat la Londra și urmează să fie depus la Palatul Buckingham.

Update marți, 13 septembrie, ora 17:40. Regele Charles al III-lea a ajuns în Irlanda de Nord, pentru prima dată în calitate de monarh. Regretata regină Elisabeta a II-a a jucat un rol important în reconcilierea provinciei cu trecut sângeros. Charles și regina consoartă, Camilla, au ajuns la Castelul Hillsborough din Belfast, unde au fost întâmpinați de mii de oameni, în ciuda faptului că țara trece prin momente delicate, după victoria republicanilor în alegeri. Aceștia nu recunosc autoritatea monarhiei.

Între timp, sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a urmează să plece către Londra, unde va rămâne până în data de 19 septembrie, când vor avea loc funeraliile de stat. Aeronava care transportă sicriul va decola la ora 19:00, iar în avion se va afla doar prințesa Anne, fiica reginei.

Update marți, 13 septembrie, ora 10:35. Regele Charles al III-lea își începe turneul în Marea Britanie și va face, marți, prima sa vizită în calitate de monarh în Irlanda de Nord, unde se va întâlni cu liderii partidelor de la Stormont şi va primi un mesaj de condoleanţe din partea preşedintelui adunării. El va fi însoțit de Camilla, regina consoartă. Cuplul se va întoarce marți seara la Londra.

Update marți, 13 septembrie, ora 07:40. Marți seara, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a va fi transportat, cu avionul, la Londra. Acesta va fi expus, începând de miercuri seara, la Palatul Westminster înainte de funeraliile de stat programate pentru luni, 19 septembrie. Se estimează că sute de mii de persoane vor veni în capitala Marii Britanii pentru a participa la eveniment.

Luni, Casa Regală a Spaniei a anunțat că Juan Carlos, fostul rege, și soția sa vor participa la ceremonia de înmormântare a suveranei, acesta punând pauză exilului său auto-impus la Abu Dhabi și va merge în Regatul Unit.

Update luni, ora 19:20. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la catedrala St. Giles. Regele Charles al III-lea și alți membri ai familiei regale au însoțit cortegiul funerar. Ceremonia religioasă va fi urmată de un priveghi la care va participa familia. Sicriul urmează să rămână la catedrală până în data de 13 septembrie.

Update luni, ora 14:20 – Regele Charles III a susținut primul său discurs ca monarh în fața Parlamentului britanic. A vorbit despre mama sa, Regina Elisabeta, și a transmis că îi va duce acesteia misiunea mai departe.

„Vă sunt profund recunoscător pentru mesajele voastre, Regina Elizabeth a fost un model. În timp ce mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară şi care ne aminteşte de tradiţiile parlamentare vitale cărora le sunteţi dedicaţi . Jurământul pe care draga mea mamă l-a ţinut cu devotament neegalat a arătat un exemplu de altruism pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al vostru, sunt hotărât să-l urmez cu credinţă”, a spus Charles III.

La sfârșitul ceremoniei, la care au fost prezenţi şi foşti premieri, s-a intonat imnul God Save the King.

Update luni, 12 septembrie, ora 11:23 – sicriul Reginei Elisabeta a II-a este mutat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles, într-o procesiune la care va lua parte și Regele Charles și Regina Consoartă. O ceremonie religioasă este programată pentru ora 14:00 GMT, iar seara va avea loc un priveghi la care va lua parte Familia Regală. Sicriul va rămâne în catedrală până la 13 septembrie.

Update duminică, 11 septembrie, ora 19.00. Cortegiul a ajuns în Edinburgh. Mii de scoțieni au aplaudat în timp ce convoiul funerar se deplasa încet pe străzile capitalei Scoției. Acesta s-a oprit la palatul Holyroodhouse, acolo unde va rămâne peste noapte, urmând ca luni să fie depus în catedrala St. Giles. Locuitorii Edinburghului vor putea să treacă pe la catafalcul reginei pentru a-și lua rămas bun.

Update duminică, 11 septembrie, ora 17.53. Coloana cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta va ajunge în curând la Edinburgh. În capitala Scoției, supușii de aici ai reginei își vor putea lua la revedere de la fosta suverană. Scoțienii s-au aliniat deja pe străzi în așteptarea coloanei oficiale.

Update duminică, 11 septembrie, ora 13:12. Scoțienii își iau rămas-bun de la Regina Elisabeta a II-a. Sicriul din stejar al suveranei a părăsit Castelul Balmoral pentru ultima dată. Urmează o călătorie de șase ore către Edinburgh, unde va rămâne peste noapte la Palatul Holyroodhouse, în sala tronului, înainte de a fi dus în procesiune la Catedrala St Giles, unde va fi depus pentru 24 de ore. Acolo ar urma să aibă loc un priveghi la care va participa familia regală.

Un grup de oameni s-a adunat la porțile Castelului Balmoral să-i aducă un ultim omagiu suveranei, în liniște deplină. Câteva minute mai târziu, dricul cu sicriul reginei a trecut prin satul Ballater, unde localnicii, mulți dintre ei cunoscând-o personal pe Elisabeta a II-a – au aruncat flori pe drum. Sătenii au înclinat capetele, iar reporterii au păstrat liniștea, în semn de respect.

Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a se va încheia la Capela Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor, unde va fi înmormântată alături de soțul ei, Prințul Philip, tatăl ei, George al VI-lea, de Regina Mamă și de sora ei, Prințesa Margaret, potrivit Daily Mail.

Update sâmbătă, 10 septembrie, ora 21.08. William, Kate, Meghan și Harry aduc un omagiu la Windsor. Este prima apariție publică pe care cuplurile regale o fac împreună de la decesul reginei.

Update sâmbătă, 10 septembrie, ora 19.35. Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey din Londra. Anunțul oficial a venit de la Palatul Buckingham!

Update, ora 23.55. Sâmbătă, 10 septembrie, la ora 12.00 a României, prințul Charles va fi proclamat Rege al Marii Britanii. Noul monarh va avea audiențe cu primul ministru și cu cabinetul. Ulterior, parlamentarii îi vor jura credință suveranului.

Update, ora 20.00. Românii au depus zeci de buchete de flori în fața Ambasadei Marii Britanii din București, în memoria Reginei Elisabeta a II-a.

Update, ora 16.30. Charles a ajuns la Palatul Buckingham, reședința oficială a familiei regale britanice. A fost așteptat de o mulțime entuziastă, iar nou monarh a stat să dea mâna cu toți cei din primele rânduri. Charles a mers și în fața palatului apoi, citind mesajele de condoleanțe lăsate de oameni și admirând florile pe care aceștia le aduseseră.

Update, ora 14.15. S-au aflat și orele exacte ale celor mai importante evenimente de vineri și sâmbătă. Vineri, la ora 20.00, ora României, va avea loc discursul lui Charles. Proclamarea oficială a sa ca rege, sub titulatura de Charles al III-lea, va fi sâmbătă, de la ora 12.00.

Evenimentele de azi, 9 septembrie, după decesul Reginei Elisabeta a II-a

Ziua de astăzi, vineri, 9 septembrie, va fi plină de evenimente, după ce Regina Elisabeta a II-a a decedat, joi, 8 septembrie. În primul rând, a fost stabilit ca Regele Charles al III-lea și soția lui, Camilla, acum Regina Consort, care au rămas joi seară la Castelul Balmoral, să se deplaseze la Londra. Acolo, noul monarh are o audiență cu noul prim-ministru, Liz Truss.

De asemenea, Regele Charles al III-lea se va întâlni, probabil, cu Earl Marshal, ducele de Norfolk, care se ocupă de funeraliile reginei. Obiectivul întâlnirii este ca monarhul să aprobe programul pentru zilele următoare.

Totodată, guvernul britanic va confirma durata doliului național. Este probabil ca aceasta să fie de aproximativ 12 zile, urmând să se încheie în cea de-a doua zi după înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. În plus, miniștrii vor anunța că ziua înmormântării va fi o zi liberă legală.

În ceea ce îi privește pe membrii familiei regale, Regele Charles al III-lea va fi cel care va hotărî durata doliului pentru mama sa, Regina Elisabeta a II-a. Se preconizează că durata va fi de o lună.

Regele Charles al III-lea, discurs televizat

Regele Charles al III-lea va susține un discurs televizat către națiune, pe care îl va înregistra înainte, la începutul serii. Monarhul îi va aduce un omagiu mamei sale și va promite poporului că își va face datoria ca nou suveran. Încoronarea va avea loc mâine, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii.

Tot astăzi, steagurile Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord vor fi arborate în bernă la clădirile regale. Vor bate clopotele la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul şi la Castelul Windsor. Bisericile au fost îndemnate să bată clopotele, la prânz, în toată țara.

În Hyde Park şi în alte locuri vor fi trase câte 96 de focuri de armă, pentru fiecare an al vieții Reginei Elisabeta a II-a.

Prim-ministrul şi alţi demnitari sunt aşteptaţi să participe la o slujbă publică de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a, ce va avea loc la Catedrala Sf. Paul din centrul Londrei, potrivit The Guardian.

Știrea inițială:

Ce este „Operațiunea Unicornul”

Moartea Reginei la Castelul Balmoral din Scoția a declanșat planuri de urgență cunoscute sub numele de „Operațiunea Unicorn”, care pun în mișcare evenimente ceremoniale suplimentare în Edinburgh, înaintea de mutarea sicriului Reginei la Londra. Familia Regală a ajuns la Balmoral, în frunte cu Charles, noul rege, și cu ceilalți copii ai Reginei, Prințesa Anne, Ducele de York și Contele de Wessex.

Ministrul care se ocupă de planuri, împreună cu consilierii regali și cu Guvernul, vor ajusta rapid calendarul general pentru a încorpora elementul scoțian, pe măsură ce armata, clerul și poliția își îndreaptă atenția asupra aspectelor practice, relatează Daily Mail.

Operațiunea Unicornul, planul ce va fi pus în aplicare după moartea Reginei Elisabeta a II-a la Balmore. Cum se pregătește familia regală pentru ceremonia de înmormântare
Reginei Elisabeta a II-a a murit la vîrsta de 96 de ani.

Cum va ajunge sicriul la Londra

Pe măsură ce încep pregătirile pentru înmormântare, procesul pentru încoronarea unui nou șef de stat începe imediat. Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, este acum Regele Regatului Unit, deși protocolul spune că el va fi proclamat noul monarh a doua zi după moartea reginei. Astfel, va avea loc la o reuniune a Consiliului de Aderare, care de obicei se adună la Palatul St James din Londra. Numele de cod pentru urcarea pe tron a Regelui Charles este cunoscut ca „Operațiunea Spring Tide”.

Membrii familiei regale vor fi așteptați în zilele următoare la un priveghi în jurul sicriului Reginei, care se va afla în Catedrala St Giles din Edinburgh, înainte de o perioadă de 24 de ore care ar fi deschisă publicului pentru a aduce un omagiu defunctei suverane.

Parlamentul scoțian va fi închis, corpul Majestății Sale urmând să fie mai întâi dus la Edinburgh cu trenul regal într-o călătorie de peste cinci ore pentru a fi depus peste noapte la Palatul Holyroodhouse. Sicriul Reginei va fi apoi urcat din nou în trenul regal și va fi dus înapoi la Palatul Buckingham din Londra.

Un alt plan de urgență, cu numele de cod „Operațiunea Overstudy”, va fi declanșat dacă trupul Reginei va fi transportat cu avionul. Dar indiferent dacă sicriul este transportat pe calea aerului sau pe calea ferată, acesta va fi întâmpinat de un comitet de primire al premierului și al membrilor cabinetului său la sosirea acestuia la Londra.

Odată ce trupul Majestății Sale ajunge la Palatul Buckingham, vor mai fi încă opt zile de doliu care se vor încheia cu înmormântarea ei, la Westminster Abbey.

Urmăriți Impact.ro și pe