Atac terorist în Somalia. Cel puțin 18 morți într-un atac al grupului Islamis al Shabaab

Mihnea Tălău 03.09.2022, 13:36
Atac terorist în Somalia. Cel puțin 18 morți într-un atac al grupului Islamis al Shabaab

Militanții Al Shabaab au ucis cel puțin 18 civili și au distrus camioane încărcate cu alimente, provenite din ajutoare, într-un atac desfășurat peste noapte în regiunea centrală a Somaliei, au declarat sâmbătă locuitorii și o agenție de presă de stat.

Au ucis 18 civili și au incendiat mai multe camioane cu ajutoare

Gruparea islamistă a lansat atacul în zona Hiran din statul semiautonom Hirshabelle din centrul Somaliei. Camioanele transportau provizii alimentare din orașul Baladweyne către orașul Mahas, au declarat rezidenții.

„Al Shabaab a ucis 18 civili și a incendiat… mai multe camioane cu alimente de ajutorare care se îndreptau spre orașul Mahas noaptea trecută”, a declarat telefonic pentru Reuters, Farah Aden, un locuitor din zonă.

Agenția de știri de stat Sonna a raportat că luptătorii al Shabaab au ars camioanele care transportau alimente de ajutorare către Mahas și „au ucis majoritatea persoanelor aflate la bordul vehiculelor”.

Gruparea islamistă este legată de al-Qaida

Gruparea islamistă legată de al-Qaida se luptă cu guvernul central din Somalia de peste un deceniu. Acesta dorește să își instaureze propriul regim bazat pe o interpretare strictă a legii islamice sharia.

Grupul lansează frecvent atentate cu bombă, atacuri cu arme de foc și alte atacuri asupra unor ținte militare și civile.

Luna trecută, peste 20 de persoane au fost ucise într-un atac în care luptătorii al Shabaab au luat cu asalt hotelul Hayat din Mogadishu, declanșând o bătălie de 30 de ore, în timp ce trupele guvernamentale încercau să pună capăt asediului și să elibereze ostaticii. citiți mai mult

Aden a declarat că rezidenții înarmați i-au alungat pe insurgenți din zonă săptămâna trecută, dar a precizat că guvernul nu a trimis trupe pentru a-i împiedica pe luptători să se întoarcă.

„Al Shabaab face toate aceste lucruri pentru a ne face să ne predăm. Dar noi nu ne vom preda niciodată lui al Shabaab atâta timp cât mai există suflet în noi. Forțele guvernamentale nu au ajuns încă la fața locului”, a declarat Aden.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...