Cât costă aurul în Turcia. Prețurile pentru gramul de aur în 2022

Emanuela Pană 26.07.2022, 14:44
Cât costă aurul în Turcia. Prețurile pentru gramul de aur în 2022

Cât costă aurul în Turcia, prețurile pentru gramul de aur în 2022. Din cauza situației nesigure de pe mapamond, tot mai multe persoane sunt interesate de investițiile în aur. Momentan, aurul din Turcia este considerat cel mai ieftin de pe piață, dar și cel mai ușor de negociat.

Cât costă aurul în Turcia. Prețurile pentru gramul de aur în 2022

Pe fondul instabilității financiare care a cuprins întreaga lume, aurul devine tot mai puternic, fiind considerat, poate, cea mai sigură investiție. Întrucât prețul aurului nu merge decât în sus sau, în cel mai rău caz, stagnează o perioadă, aurul este privit ca o bună metodă de economisire a banilor, mai ales în momentul de față când inflația ne mănâncă din economii, iar toate celelalte piețe sunt extrem de volatile.

Odată cu trecerea timpului, bijuteriile din aur devin din ce în ce mai valoroase, fapt pentru care nu-i de mirare că din ce în ce mai multe persoane aleg să investească în ele. De asemenea, în această perioadă a concediilor, foarte mulți români merg în vacanță în Turcia, iar unul dintre motivele pentru care aleg această destinație este, pe lângă distracție și frumusețile locului, cumpărarea aurului de acolo.

Turcii, recunoscuți pentru arta negocierii

Pentru cei ce nu știu, turcii sunt recunoscuți pentru dispoziția la negociat, astfel că indiferent de cantitatea de aur pe care doresc să o achiziționeze turiștii, aceștia încearcă să negocieze un preț cât mai avantajos pentru ei, chiar și atunci când se găsesc într-un magazin de bijuterii care pare foarte stilat și în care nu s-ar zice că e loc de negociere. Ei bine, surpriză: mereu este!

Aurul are o importanță foarte mare în cultura și societatea turcă, oamenii din țara celor două continente obișnuind să folosească monede de aur pentru economii și investiții. De asemenea, aurul este întrebuințat foarte mult la turci pe post de cadou, la diferite evenimente sociale precum: nunți, nașterea unui copil, alte ceremonii tradiționale.

Ce rezerve de aur are Turcia

Turcia deține importante rezerve de aur, fiind una dintre cele mai mari puteri la acest capitol, lucru ce reiese și din ultimele statistici pentru 2021, care arată că ezervele de aur turcești s-au ridicat la aproximativ 40,7 miliarde de dolari anul trecut, echivalentul a 560 de tone de aur.

Cat costa aurul in Turcia
Ce rezerve de aur are Turcia

Banca Centrală a Turciei lucrează de ani buni la creșterea ponderii rezervelor de aur, cu scopul de a obține stabilitate în rezervele monetare în general. Totodată, Turcia continuă să descopere noi zăcăminte de aur. În 2021, de pildă, ministrul Industriei și Tehnologiei anunța că în provincia estică Agra au fost găsite 20 de tone de aur (echivalentul a 643.000 uncii troi). Valoarea acestui zăcământ de aur a fost estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Turcia vrea să crească producția de aur

Într-un interviu acordat agenției Anadolu, președintele Asociației Minerilor de Aur din Turcia, Mehmet Yilmaz, declara la acea dată:

„Scopul nostru este de a crește producția de aur la cel puțin 45 de tone până la sfârșitul anului 2021 și de a crea valoare adăugată, pe cât posibil, prin această creștere. Prin urmare, intenționăm să ne atingem obiectivul de 100 de tone de producție anuală în următorii cinci ani“.

Asta înseamnă o creștere cu peste 100% a producției de aur, un obiectiv destul de ambițios am putea spune, însă Turcia a făcut deja acest lucru în ultimele două decenii.

Tipuri de aur în Turcia

În Turcia, aurul variază între bijuterii, monede și lingouri, consumul de produse din aur fiind foarte mare, cu efect direct asupra economiei țării. În general, în Turcia există patru tipuri de aur:

  • Aur de 24 de karate – utilizat în producția de lingouri de aur și comercializat electronic în bănci. Este identificat cu numărul 999.9 de pe lingouri;
  • Aur de 22 de karate – considerat cel mai frecvent tip de aur în circulație în Turcia, unde bijuteriile sunt produse pentru decorare, unele lingouri în plus față de monedele de aur;
  • Aur de 18 karate;
  • Aur de 14 karate – din care sunt produse unele bijuterii și aurari.

Cât costă aurul în Turcia?

Prețul gramului de aur în Turcia, în 2022, variază în funcție de numărul de karate, după cum urmează:

  • Gramul de aur de 14K in Turcia costă în 2022: 472 Lire Turcești sau 31 Euro sau 152 RON;
  • Gramul de aur de 18K in Turcia costă în 2022: 605 Lire Turcești sau 39.5 Euro sau 195 RON;
  • Gramul de aur de 24K in Turcia costă în 2021: 806 Lire Turcești sau 52 Euro sau 260 RON.

Lista cu prețurile actualizate

Tariful aurului este actualizat la fiecare câteva minute, însă mișcări puternice ale prețului au loc doar uneori. Așadar, iată lista cu prețurile actualizate ale aurului în 2022:

  • Preț gram aur 24K – 273.28 lei;
  • Preț gram aur 22K – 250.58 lei;
  • Preț gram aur 21K – 36 lei;
  • Preț gram aur 18K – 205.17 lei;
  • Preț gram aur 14K – 160.03 lei;
  • Preț gram aur 12K – 136.78 lei;
  • Preț gram aur 10K – 114.07 lei;
  • Preț gram aur 9K – 102.58 lei;
  • Preț gram aur 8K – 91.09 lei.

Cumpărătorii străini, ținuți departe de aur

Zilele trecute, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, fapt care i-a ținut pe cumpărătorii străini departe de aur.

„În timp ce prețul aurului rămâne sub 1.753 dolari/uncie, se pare că se întrevede o scădere până la 1.720 dolari. În timp ce există un anumit sprijin în jurul valorii de 1.730 $… având în vedere tendința generală de scădere, orice creștere va fi, în cel mai bun caz, o retragere. (…)

Aurul a avut o mișcare de mare scădere și vine un moment în care piața trebuie să ia o pauză. Și asta este ceea ce vedem în aur chiar acum, a declarat Matt Simpson“, analist senior de piață la City Index.

Turcii, nevoiți să renunțe la aurul din casă pentru a salva economia

Păstrarea economiilor în aur, acasă, are o lungă tradiție în Turcia, estimându-se că persoanele fizice dețin aproximativ cinci mii de tone de aur, cu o valoare cuprinsă între 250 și 350 de miliarde de dolari. Ca să-și salveze economia, turcii sunt încurajați să-și convertească aurul în lire, în cadrul unui plan de protecție a depozitelor, care prevede și compensații acordate deponenților pentru orice pierdere cauzată de deprecierea monedei naționale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...