Ce s-a întâmplat cu prețul aurului din cauza războiului din Ucraina. Schimbări și pentru alte metale prețioase

Ioana Bucur 10.03.2022, 14:15
Ce s-a întâmplat cu prețul aurului din cauza războiului din Ucraina. Schimbări și pentru alte metale prețioase

Efectele războiului din Ucraina au început să se resimtă în tot mai multe domenii. Se observă schimbări importante la prețul aurului și al altor metale prețioase. Potrivit Reuters, în condițiile în care petrolul s-a ieftinit, a revenit interesul pentru activele mai riscante. „Credem că acest lucru va continua? Probabil”, spune şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities.

Ce se întâmplă cu prețul aurului în contextul războiului din Ucraina

Au trecut 15 zile de la primul atac al trupelor comandate de Vladimir Putin în țara vecină. Evenimentele din ultimele două săptămâni, incertitudinea legată de finalul războiului din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei de țările lumii au efecte vizibile.

Miercuri, în ziua a 14-a a conflictului, prețul paladiului a scăzut cu aproape 9%, în contexul declinului general al pieţei metalelor preţioase, o scădere a preţurilor petrolului contribuind la revenirea interesului pentru activele mai riscante, după scăderile puternice provocate de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Paladiul este o parte importantă a industriei auto, fiind folosit de producătorii de automobile în convertoarele catalitice pentru a reduce emisiile. Prețul acestuia a scăzut cu 4,1%, până la 3.050,78 dolari pe uncie, după ce luni atinsese un maxim record de 3.440,76 dolari, rezultat al  temerilor legate de întreruperi ale aprovizionării de la producătorul de top Rusia.

Ce s-a întâmplat cu prețul aurului din cauza războiului din Ucraina. Schimbări și pentru alte metale prețioase

„Credem că acest lucru va continua? Probabil”

Și aurul a fost afectat. Tot miercuri, prețul aurului a scăzut cu 2,8%, ajungând la 1.995,55 dolari pe uncie, punând capăt creşterilor din ultimele patru sesiuni, care au apropiat-o de maximului istoric atins în august 2020. Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 2,2%, până la 1.999,40 dolari uncia.

„A fost adăugată o primă de risc mare la aur şi o parte din ea este retrasă acum. (…)

Credem că acest lucru va continua? Probabil. Ne-am lăsat puţin atraşi de aur, dar suntem pe o bază mult mai fermă decât înainte de acest conflict, în principal pentru că încă cred că Rezerva Federală şi alte bănci centrale vor fi foarte prudente cu privire la modul în care îşi reduc lichiditatea”, a declarat Bart Melek, şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities.

Exemplele continuă. Prețul argintului a scăzut și el, cu 1,4%, până la 26,02 dolari, după ce cu doar o zi înainte atinsese maximul ultimelor nouă luni. Platina a scăzut cu 5,5%, la 1.089,78 dolari uncia.

Analiștii au explicat fenomenul, afirmând că schimbarea prețurilor a fost determinată şi de marcarea masivă a profiturilor, în urma câştigurilor mari de marţi. Char și în aceste condiții, aurul rămâne un depozit sigur de valoare în contextul incertitudinilor provocate de războiul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...