Cât câștigă un observator la alegerile parlamentare din decembrie 2020

Emanuela Pană 29.11.2020, 21:00

Se apropie alegerile parlamentare. Marile partide politice și-au pregătit deja programele de guvernare, iar cetățenii se pregătesc să iasă la urne pentru a doua oară în contextul pandemiei de COVID-19 și a noua oară de la Revoluție. În decursul anilor, în rândul societății civile au apărut mai multe inițiative de implicare în procesul electoral, mai exact în asigurarea corectitudinii desfășurării acestuia. Astfel au apărut și observatorii electorali – persoane independente politic, acreditate de asociații neguvernamentale. Cât câștigă aceștia în ziua alegerilor, aflați în rândurile de mai jos.

Cum poți deveni un observator în secțiile de votare

După cum spuneam, un observator electoral este o persoană neafiliată politic, care are rolul de a fi prezent într-o secție de votare și de a fi atent ca nimeni să nu fraudeze procesul de votare. Pe durata campaniei, observatorul nu are voie să facă propagandă electorală în favoarea unui competitor electoral, iar în ziua alegerilor nu poate face parte dintr-un partid politic. De asemenea, el trebuie să cunoască procedura organizării alegerilor. Atât în Capitală, cât și în alte orașe sunt organizate traininguri în acest scop.

Din momentul în care secțiile de votare s-au deschis, observatorul poate asista la toate operațiunile din cadrul procesului de vot, continuând cu votarea propriu-zisă și finalizând cu numărarea voturilor și întocmirea proceselor verbale.

În cazul în care sesizează eventuale neregularități, observatorul electoral poate interveni prin sesizarea Biroului Electoral și prin metodele aprobate de echipa de coordonare – care îi va oferi asistență acestuia în ziua alegerilor.

Așadar, dacă ești cetățean cu drept de vot și nu faci parte din niciun partid politic, atunci te poți înscrie pe una dintre platformele  asociațiilor sau fundațiilor care desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului, ca de exemplu fiecarevot.ro sau votnutroc.ro.

Nu te îngrijora dacă nu cunoști legea în totalitate sau ai întrebări cu privire la neregulile care pot avea loc în ziua alegerilor parlamentare 2020, deoarece ambele îți vor oferi numerele de telefon ale unor experți cu care poți comunica în permanență în ziua votării.

Legea 208/2015, care reglementează  printre altele și organizarea și funcționarea AEP, specifică la art.89 alin.(1) următoarele:

„La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele acreditate în condițiile prezentei legi, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale de circumscripție, ai oficiilor electorale și ai Biroului Electoral Central“.

Cât câștigă un observator la alegerile parlamentare

Dacă ați luat hotărârea de a vă implica în procesul efectora fiind observator, atunci trebuie să știți că această activitate este una voluntară, care nu se remunerează. Totuși, răsplata constă în satisfacția de a oferi un exemplu societății și un model de corectitudine.

Cum este răsplătit un observator electoral în ziua alegerilor parlamentare 2020
Cum este răsplătit un observator electoral în ziua alegerilor parlamentare 2020

În schimb, dacă doriți să vă faceți o idee referitoare la câți bani câștigă membrii unei secții de votare, vă spunem că, la începutul anului, Guvernul a dat o hotărâre privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din toamna lui 2020. Articolul 6 al documentului face referire la câți bani primesc membrii birourilor electorale, operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, informaticienii, statisticienii, precum și personalul tehnic auxiliar, care asigură buna funcționare a acestora.

Astfel, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au primit, pentru activitatea desfăşurată în cadrul unui tur de scrutin, o indemnizație în valoare de 1.250 de lei, locțiitorii acestora și operatorii de calculator au încasat 1.000 de lei, iar ceilalți membri ai birourilor electorale au primit o indemnizație în valoare de 500 de lei. Totodată, membrii Biroului Electoral Central au încasat, pentru fiecare zi de activitate, o indemnizație de 250 de lei, iar statisticienii și personalul tehnic auxiliar au primit o indemnizație de 200 de lei, pentru fiecare zi de activitate.

Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Putem vota chiar dacă nu suntem în localitatea de domiciliu? Ce spune legea

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...