Alegeri parlamentare 2020. Ce acte trebuie să prezentăm pentru a putea vota în pandemie? Ce se întâmplă la secția de vot

Iancu Andreea / 26.11.2020, 13:58
Alegeri parlamentare 2020. Ce acte trebuie să prezentăm pentru a putea vota în pandemie? Ce se întâmplă la secția de vot

În mai puțin de două săptămâni urmează să aibă loc alegeri parlamentare 2020, iar românii sunt așteptați la urne. Noile reguli au fost adoptate la începutul acestei săptămâni și stabilesc ce acte trebuie să prezentăm pentru a putea vota în pandemie. Cetățenii află și ce se întâmplă la secțiile de votare la care sunt arondați.

Ce acte sunt necesare pentru a vota la alegeri parlamentare 2020

Ca de fiecare dată, la orice tur de scrutin, cetățenii români trebuie să prezinte în primul rând un act de identitate, din care să reiasă localitatea de reședință precum și domiciliul unde locuiesc. Conform deciziei adoptate luni de către Biroul Electoral Central, alegătorul care deține o dovadă de reședință expirată își poate exercita votul cu o condiție. Perioada în care actul a expirat trebuie să fie l martie – 6 decembrie 2020. Cetățenii români care se regăsesc în această situație vor putea totuși vota la alegerile pentru Senta și Camera Deputaților din data de 6 decembrie în circumscripția electorală unde au reședința.

Pe de altă parte, cetățenii care se află într-o unitate administrativ-teritorială de reședință, alta decât domiciliul, vor vota la secția la care este arondată strada sau localitatea de reședință. Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară. De asemenea, potrivit Agerpres, alegătorul, care în ziua votului se află în localitatea de domiciliu, va vota numai la secția de votare unde este înscris pe lista electorală permanentă. În situația în care acesta este omis din listă, va fi înscris pe lista electorală suplimentară.

În situația în care alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu sau în care își are reședința, va putea vota la orice secție, cu condiția ca aceasta să se afle în cadrul circumscripției electorale județene unde cetățeanul și-a stabilit domiciliul sau reședința. Astfel, alegătorul va fi înscris pe o listă electorală suplimentară.

Cum vor vota românii la alegeri parlamentare 2020
Cum vor vota românii la alegeri parlamentare 2020

Cum vor vota românii din diaspora

Pentru românii de peste hotare, votul la scrutinul din 6 decembrie va fi posibil la orice secție de votare din străinătate, în baza actului de identitate și a unui document care atestă reședința în străinătate. La fel ca și în cazul românilor din țară, cei aflați în diaspora care au actele de reședință expirate în perioada 1 martie – 6 decembrie pot să își exercite dreptul de alegător.

Totodată, conform unei decizii BEC, documentul care arată reședința din străinătate poate fi prezentat la secția de vot în original, în copie sau, după caz, în format electronic.

În străinătate vor fi deschise 748 de secții de votare, dublu față de alegerile parlamentare din 2016. Românii din diaspora vor putea să voteze timp de două zile, sâmbătă și duminică, a declarat premierul României, Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI