Care este, de fapt, amenda pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Acum s-a aflat

Luiza Moldovan 26.05.2020, 13:05

De la 15 mai a devenit obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise. Deși unora dintre noi nu le-a intrat în reflex purtarea măștii, oamenii de ordine și de pază desfășurați peste tot le aduc aminte tuturor că, dacă au uitat, trebuie să-și pună masca.

Ce amendă riscăm să luăm dacă nu purtăm masca în spațiile publice închise

Masca trebuie să acopere nasul și gura și trebuie pusă ori de câte ori intrăm într-un spațiu public închis. Iată ce spune Poliția Română  despre purtarea măștii și despre sancțiunile pe care le riscăm dacă n-o purtăm și, mai ales, dacă n-o purtăm corect.

„Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), raportat la art. 65 lit. h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții.

”Se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei, în situația în care nu sunt respectate prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă”, anunță Poliția.

Orice polițist poate să constate contravenția și să dea amenda
Orice polițist poate să constate contravenția și să dea amenda

Cine constată contravențiile

Organele abilitate (agenți, ofițeri de poliție, subofițeri, jandarmi, polițiști locali) sunt cele în măsură să acorde sancțiunile:

”În ce privește purtarea măștii de protecție, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, potrivit prevederilor legale, de către agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali”, dezvăluie oamenii legii.

În ultimele 24 de ore, polițiștii au aplicat 232 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.440 lei, pentru persoanele care nu au respectat legea stării de alertă. Totodată, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Urmăriți Impact.ro și pe