Calendar ortodox joi, 1 iulie. Sfinții sărbătoriți în prima zi a lunii

Nicu Stan 01.07.2021, 08:04
Calendar ortodox joi, 1 iulie. Sfinții sărbătoriți în prima zi a lunii

Calendar ortodox joi, 1 iulie. Sfinții sărbătoriți în prima zi a lunii. Pe cine sărbătorim și cui trebuie să spunem La mulți ani! astăzi, vedeți în articolul de mai jos.

Calendar ortodox pentru ziua de joi, 1 iulie 2021. Ce Sfinți sărbătorește Biserica Ortodoxă Română astăzi

Calendar ortodox joi, 1 iulie. Sfinții sărbătoriți în prima zi a lunii sunt Sfântul Leontie de la Rădăuți și Sfinții Cosma și Damian, doctorii fără de arginți.

Aceștia sunt Sfinții cu care debutează cea de-a doua lună de vară. Sfântul Leontie de la Rădăuți s-a dedicat credinței încă de tânăr. A intrat în monahism de tânăr, la mănăstirea Bogdana din Rădăuți, unde a primit numele de Lavrentie.

Sfantul Ilie, singura sarbatoare din iulie cu cruce rosie
Sfantul Ilie, singura sarbatoare din iulie cu cruce rosie

După ce a ajuns la mănăstirea Bogdana, Leontie de la Rădăuți s-a retras în sihăstrie

După, s-a retras în sihăstrie și a construit un schit care a fost numit după el.  Sfântul Leontie de la Rădăuți mânca o singură dată pe zi, la asfințitul soarelui, dormea cel mult patru ore în fiecare noapte. Astfel, de la miezul nopții până dimineața Sfântul Leontie priveghea în biserică.

În timpurile noastre, pe locul unde a fost Sihăstria lui Lavrentie se află acum satul Laura, comuna Vicovul de Sus, județul Suceava.

Troparul Sfântului Leontie de la Rădăuți

”Cu ostenelile nevoințelor duhovnicești toată viața ți-ai petrecut-o și, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie și cu frică de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roagă-L, Sfinte Ierarhe Leontie, să mântuiască sufletele noastre.

Despre Sfinții Cosma și Damian tradiția spune că s-au născut în Roma cea veche, iar mama lor era maică. Au crescut cu credința, au învățat meșteșugul doctoricesc și vindecau oamenii de boli”.

Ce Sfinți mai sunt prăznuiți în prima zi a celei de-a doua luni de vară

De asemenea, în pirma zi a lunii iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește sfiții: Cuviosul Petru, patriciul; Sfântul Mucenic Potit, pruncul și Sfântul Mavrichie.

Pe de altă parte, în această lună, creștin-ortodocși au o singură sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Ilie, care se ține pe 20 iulie.

Sfântul Ilie, singura sărbătoare din iulie cu cruce roșie

Sfântul Ilie este considerat protopărintele monahismului creștin, unul dintre cei mai cunoscuți proroci ai Vechiului Testament. Se cunoaște faptul că Sfântul Ilie este cel ce aduce ploaia în perioadele mari de secetă. De asemenea, în tradiția populară, Sfântul Ilie este prezentat cutreierând cerul cu un car cu roți de foc, tunând și lovind dracii cu biciul de foc.

Urmăriți Impact.ro și pe