Ce spune Biblia despre recăsătorire, la femei și la bărbați

Emanuela Pană, Radu Oprișan 08.02.2021, 10:45

În Biblie, Dumnezeu a fost primul care a afirmat că „nu este bine ca omul să fie singur“ (Geneza 2:18), fapt pentru care a hotărât să îi facă „un ajutor potrivit pentru el“. Astfel, potrivit învățăturilor celei mai vândute cărți din întreaga lume, am fost creați, concepuți pentru a face parte din comunitate: familie, prieteni, cunoscuți. Comuniunea cu cei din jur este un fenomen complex, care dă naștere unor momente extraordinare, însă perioada postmodernă a adus cu ea dificultăți şi provocări majore pentru familia contemporană. Haideți să descoperim împreună ce spune Biblia sau Sfânta Scriptură despre divorț și recăsătorire.

Ce spune Biblia despre divorț

În acest material ne-am propus să cercetăm ce spune Biblia, o coleție de 66 de cărți diferite, în legătură cu problema divorțului și a recăsătoriei – intens dezbătută atât în vechime, cât și în zilele noastre.

În Biblie se găsesc mai multe versete/trimiteri în care se vorbește despre divorț, ele nefiind în contradicție unele cu altele. Chestiunea divorțului este dezbătută atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, iar desfacerea pe care legală a unei căsătorii este permisă de Dumnezeu doar într-o singură situație. Iisus a arătat foarte clar care a fost și care este voia lui Dumnezeu cu privire la căsătorie:

„De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup“ (Geneza 2:24).

Așadar, potrivit acestui pasaj, căsătoria a fost instituită de Dumnezeu ca un legământ imuabil, valabil pentru tot restul vieții. Dacă analizăm cu atenție textul din Geneza 2:24, vom oberva că acesta descrie trei aspecte diferite cu privire la căsătorie:

  1. părăsirea părinților cu scopul de a forma o nouă familie;
  2. alipirea dintre bărbat şi femeie ca legământ al partenerilor de căsătorie, unde „alipire“ înseamnă „a forma un tot unitar“ sau „a sta aproape“;
  3.  unirea sexuală, prin care cei doi soți devin un singur trup.

Dar, dat fiind că mariajul implică două persoane supuse păcatului, există și posibilitatea ca divorțul să apară între acestea. În atotștiința Sa, Dumnezeu a prevăzut acest lucru, fapt pentru care, în Vechiul Testament, El a statuat anumite legi cu scopul de a proteja drepturile persoanelor divorțate. Iisus a arătat că aceste legi au fost date din cauza împietririi inimii oamenilor, iar nu pentru că aceasta ar fi fost dorința Tatălui ceresc.

Citește și: Cercetătorii au explicat cum au avut loc miracolele din Vechiul Testament

Ce spune Biblia despre recăsătorire

Singurul motiv pentru care divorțul și recăsătoria sunt posibile și permise înaintea lui Dumnezeu, potrivit Scripturii, este adulterul.

Dar Eu vă spun că oricine îşi va lăsa nevasta, în afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească“ (Matei 5:32).

Care este voia lui Dumnezeu cu privire la divorț și recăsătorire, potrivit Bibliei
Care este voia lui Dumnezeu cu privire la divorț și recăsătorire, potrivit Bibliei

Potrivit cuvântului lui Dumnezeu, căsătoria este o legătură pe viață, care ia sfârşit doar atunci când unul dintre cei doi parteneri conjugali moare. În acest caz, persoana rămasă văduvă are dreptul de a se recăsători:

O soție este legată de soțul ei atât timp cât el este în viață. Dar, dacă soțul ei adoarme în moarte, ea este liberă să se căsătorească cu cine vrea, însă numai în Domnul“. (1 Corinteni 7:39).

Poziția lui Dumnezeu cu privire la divorț este cât se poate de clară, fiind construită pe învățătura veterotestamentară privitoare la acest subiect:

Căci Eu urăsc despărţirea în căsătorie, zice Domnul, Dumnezeul lui Israel“ (Maleahi 2:16).

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...