Calendar ortodox 20 mai. Multe românce își sărbătoresc onomastica

Ana Anitoiu 20.05.2021, 08:05
Calendar ortodox 20 mai. Multe românce își sărbătoresc onomastica

Calendar ortodox 20 mai. Multe românce își sărbătoresc onomastica astăzi, când Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe prima creștină din Europa, în cinstea căreia a fost ridicat un lăcaș de cult, chiar în locul în care a fost botezată de Sfântul Apostol Pavel.

Calendar ortodox 20 mai. Cine a fost sfânta sărbătorită astăzi

Prima creștină din Europa a fost Sfânta Lidia. Se crede că ea era o evreică vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, Asia Mica – orășelul Al-Hissar din Turcia din prezent. Ea ieșise din cetatea Filipi din Grecia într-o sâmbătă, alături de alte femei, într-un loc dedicat rugăciunii. După ce Sfântul Apostol Pavel a predicat în fața lor, ea a început să creadă în Iisus Hristos și a spus că vrea să devină creștină.

Astfel, Sfânta Lidia din Filipi a fost botezată de Sfântul Apostol Pavel, iar în locuința ei a luat naștere prima comunitate creștină europeană. În locul de pe malul râului unde ea a fost botezată a fost construită o bisericuță ortodoxă cu un altar de piatră.

Calendar ortodox 20 mai. Multe romance isi sarbatoresc onomastica
Sfanta Lidia din Filipi

Calendar ortodox 20 mai. Ce se cântă astăzi în biserică

Astăzi, în biserică se cântă troparul Sfintei Lidia din Filipi. Ea a fost botezată undeva între anii 49-50, când Sfântul Apostol Pavel a vizitat orașul în urma unei viziuni, în cea de-a doua călătorie misionară a sa.

”Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filipi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filipi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte”, arată Troparul Sfintei Lidia.

Calendar ortodox 20 mai. Ce alt sfânt este sărbătorit

De asemenea, la data de 20 mai Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Talaleu. Acesta a fost medic care vindeca oameni bolnavi fără să le ceară nimic în schimb. Este invocat în rugăciunile de la Sfântul Maslu și în cele de la sfințirea apei, iar moaștele lui sunt depuse la biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. În plus, astăzi sunt pomeniți și: Sfinții Cuvioși Nichita Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios, Sfântul Cuvios Talasie, Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul și Sfântul Mucenic Ascla.

”Mucenicul Tău, Doamne Talaleu, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”, arată Troparul Sfântului Talaleu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...