EXCLUSIV

Cadrele medicale nevaccinate, obligate să se testeze, periodic, pe banii lor? ”Vom contacta casele de avocatură, pentru a ne apăra drepturile!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 06.07.2021, 21:17
Cadrele medicale nevaccinate, obligate să se testeze, periodic, pe banii lor? ”Vom contacta casele de avocatură, pentru a ne apăra drepturile!”. EXCLUSIV

Sindicaliştii din domeniul Sănătăţii se pregătesc să ia măsuri, urmare a unui Ordin de ministru, ce vizează testarea pe propriii bani ai angajaţilor care au refuzat să se vaccineze. “Cert este că ne pregătim să contactăm diverse case de avocatură, pentru a ne susţine şi apăra drepturile şi punctele de vedere” a declarat, pentru impact.ro, Răzvan Gae, unul dintre vicepreşedinţii “Federaţiei Sanitas”.

Cadrele medicale nevaccinate, obligate să se testeze, periodic, pe banii lor?

Federaţia Sanitas, cu cea mai mare reprezentativitate din domeniul sindical sanitar, spune că este foarte posibil ca polemica să se rezolve la tribunal:

“Cert este că ne pregătim să contactăm diverse case de avocatură pentru a ne susţine şi apăra drepturile şi punctele de vedere. Va trebui să identificăm cele mai bune opţiuni pentru ca drepturile noastre să nu ne fie încălcate. Am propus ministrului să includă în viitorul Ordin de ministru, la care am înţeles că nu are de gând să renunţe, şi opţiunea testelor anticorpi.

După părerea noastră, acest tip de testare, anticorpi, e mult mai bun decât cel de tip PCR sau rapid, fiindcă îţi oferă o imagine mai clară şi pe termen mai lung asupra unei eventuale infectări cu SARS Cov-2”, a declarat, pentru impact.ro, Răzvan Gae, unul dintre vicepreşedinţii “Federaţiei Sanitas”.

Gae a mai precizat că ministrul Ioana Mihăilă nu a respins propunerea “Sanitas”, dar a precizat că o va supune atenţiei organelor de resort, un răspuns fiind aşteptat însă abia în prima lună de toamnă.

Federaţiile sindicale au primit decizia ministrului cu multă reticenţă

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat în ultimele zile că a definitivat ordinul prin care va impune testarea periodică a personalului medical nevaccinat, dar şi obligativitatea plăţii acestor teste personalului în cauză. Ea a precizat că a prezentat inclusiv premierului Florin Cîţu principiile după care se ghidează proiectul în cauză. Federaţiile sindicale au primit decizia ministrului cu multă reticenţă şi au precizat că nu sunt de acord cu suportarea plăţii testării de către angajaţi.

Cadrele medicale nevaccinate, obligate să se testeze, periodic, pe banii lor
Răzvan Gae, unul dintre vicepreşedinţii “Federaţiei Sanitas”

“Avocatul Poporului nu are cum să intervină, fiindcă la mijloc sunt nişte acte administrative”

La rândul său, Renate Weber, Avocatul Poporului, a precizat, pentru impact.ro că un ordin de ministru, asemenea unei Hotărâri de Guvern, sunt acte administrative, care nu ţin de competenţa instituţiei pe care o reprezintă.

“Avocatul Poporului nu are cum să intervină în chestiune, fiindcă la mijloc sunt nişte acte administrative. Aşadar, dată fiind natura acestora, orice persoană care co nsideră că e prejudiciată de prevederile actului în cauză le poate ataca în contencios administrativ”, a indicat Weber.

Ea a mai spus că pe site-ul instituţiei pe care o reprezintă cei în cauză pot găsi mai multe referiri legate de rezolvarea eventualului diferend.

Testarea obligatorie doar la o incidenţă a infecţiei cu COVID-19 de 1,5 la mia de locuitori

Răzvan Gae a mai precizat că apropiatul Ordin de ministru îşi va produce efectele odată cu modificarea ratei de infectare la nivel naţional.

“Ordinul care implementează modalitatea realizării testării face o referire clară la o incidenţă a infecţiei cu COVID-19 de 1,5 la mia de locuitori. Doar peste o anumită incidenţă, această testare va deveni obligatorie.

Ea va avea legătură inclusiv cu incidenţa infecţiei cu Covid-19 în oricare judeţ afectat, în care personalul medical respectiv îşi desfăşoară activitatea. În prezent, din fericire, incidenţa e la o medie de 0,3 la mia de locuitori. Cu toţii sperăm într-o vară liniştită, măcar din această perspectivă!”, a mai spus Răzvan Gae.

Reprezentantul sindical mai spune că, după părerea sa, imunizarea personalului medical e într-o fază avansată, cel puţin 50% dintre colegi fiind imunizaţi prin vaccinare, iar cealaltă jumătate, prin trecerea prin boală.

Urmăriți Impact.ro și pe