Veste rea pentru medicii care nu îşi fac vaccinul anti-covid-19. Ministrul Sănătății: Se vor testa pe banii lor

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 19.06.2021, 20:39
Veste rea pentru medicii care nu îşi fac vaccinul anti-covid-19. Ministrul Sănătății: Se vor testa pe banii lor

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat sâmbătă că medicii care nu se vaccinează anti-Covid-19 vor fi nevoiți să își facă teste pentru coronavirus pe banii lor. Oficialul a explicat de ce va fi modificat în acest sens Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale.

Ministrul Sănătății, despre obligația medicilor nevaccinați anti-Covid-19 de a se testa pe banii lor

Ioana Mihăilă a declarat că Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale va fi modificat astfel încât absența vaccinării anti-Covid-19 să devină ”mai indezirabilă” pentru personalul medical. Ministrul Sănătății a precizat că această schimbare va fi în interesul pacienților.

„Atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a spus Ioana Mihăilă.

Veste rea pentru medicii care nu isi fac vaccinul anti-covid-19
O persoana vaccinata de un cadru medical

Ministrul Sănătății: ”Personalul medical nevaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic”

De asemenea, Ioana Mihăilă a spus că deși nimeni nu poate fi obligat să se vaccineze anti-Covid-19, intențiile Ministerului Sănătății sunt de a-i informa pe toți și de a facilita activitatea celor imunizați împotriva coronavirusului.

„La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a adăugat ministrul Sănătății.

Câte persoane s-au vaccinat anti-Covid-19 în România

Până sâmbătă, 19 iunie, în România au fost vaccinați împotriva coronavirusului 4.627.395 de oameni. Dintre aceștia, 288.812 au primit prima doză, iar alte 4.338.583 de persoane cu cea de-a doua doză sau cu unica doză, în cazul serului de la Johnson&Johnson. S-au înregistrat 16.492 de reacții adverse. Adică 1,9 la mia de doze administrate.

În ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 25.479 de persoane, dintre care 8.284 cu prima sau unica doză, iar 17.195 cu cea de-a doua doză. Au fost raportate șapte reacții adverse, dintre care două de tip local și cinci de tip general.

Până sâmbătă, de la începutul pandemiei de coronavirus în România, au fost raportate 1.080.203 cazuri de Covid-19. În total, au fost declarați vindecați 1.044.944 de pacienți. Bilanțul negru a ajuns la 32.308 de decese în rândul persoanelor diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...