Bucureștenii cu mașini vor suferi un adevărat șoc. Suma pe care vor trebui să o plătească pentru locul de parcare, se pregătește legea

Ana Anitoiu 02.02.2021, 16:49
Bucureștenii cu mașini vor suferi un adevărat șoc. Suma pe care vor trebui să o plătească pentru locul de parcare, se pregătește legea

Bucureștenii cu mașini vor suferi un adevărat șoc. Suma pe care vor trebui să o plătească pentru locul de parcare ar putea crește chiar și de aproximativ zece ori. Primarii din cinci sectoare ale Capitalei că actualele tarife sunt mult prea mici și nu permit nici măcar întreținerea parcărilor, cu atât mai puțin amenajarea unora noi.

Ce tarife se percep pentru locul de parcare în București, în funcție de zonă

Începând cu prima zi din 2021, potrivit Hotărârii de Consiliu General ce a fost luată în luna aprilie, prețurile pentru locurile de parcare lângă locuință, pe un an întreg, sunt: 84 de lei pe an, în Zona A; 66 de lei pe an, în Zona B; 55 de lei pe an, în Zona C și 37 de lei pe an, în Zona D. Majorarea acestor taxe se mai poate face, cu aprobarea Consiliului, doar începând cu anul următor.

Sectorul 3 din București are o regulă diferită față de celelalte. În această zonă a Capitalei, atunci când există mai multe solicitări pentru un loc de parcare liberă, se face o licitație. Câștigă cine oferă mai mult. Cel mai scump loc de parcare a fost de 4.000 de lei pe an. Media la o astfel de licitație este de 1.000 de lei pe an. În Sectorul 4, în unele parcări, sunt tarife în regim de abonament ce se situează între 120 de lei și 360 de lei pe an, cel din urmă fiind pentru persoane juridice.

Bucurestenii cu masini vor suferi un adevarat soc. Suma pe care vor trebui sa o plateasca pentru locul de parcare, se pregateste legea
Locuri de parcare in Bucuresti

Cu cât ar putea crește prețurile pentru locurile de parcare în București

Acum, primarii tuturor sectoarelor din București, în afară de cel al sectorului 5, au căzut de comun acord că prețurile pentru locurile de parcare în Capitală ar trebui să crească. Și încă mult! Mai exact, propunerea este ca tarifele să ajungă să se situeze între 300 și 600 de lei pe an, rămânând mai mari sau mai mici, în funcție de zonă. Adică: 300 de lei în zona D, 400 lei în zona C, 500 lei în zona B și 600 lei în zona A.

”Vom face o propunere de hotărâre de Consiliu General. Este discutată și cu primarul general această propunere. Primarul general este în principiu de acord dacă ne ocupăm să o facem și vom face o hotărâre de Consiliu General. Este nevoie de această majorare fiindcă numărul de mașini din oraș este foarte mare, taxa de parcare este una extraordinar de mică, în momentul de față nu acoperă nici măcar cheltuielile cu întreținerea locului de parcare, asfaltul, marcajele. Și pentru că trebuie să înțelegem că nu mai putem continua în a considera că putem face protecție socială prin deținerea de mașini”, a declarat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pentru hotnews.ro.

Primarul Sectorului 6, despre majorare: ”Acest lucru trebuie făcut anul acesta, cu aplicabilitate de anul viitor”

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a spus că majorarea taxei de parcare de reședință ar trebui să fie făcută anul acesta, astfel încât să poată fi aplicată începând de anul viitor. Edilul este de părere că banii astfel obținuți ar trebui să fie folosiți exclusiv pentru amenajarea și construirea unor parcări în București, conform hotnews.ro.

În perioada 3 decembrie – 19 ianuarie, Primăria Sectorului 1 a avut în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Consiliu Local referitor la parcări. Acesta prevedea ca de la 1 ianuarie 2021 să se perceapă următoarele taxe pentru locurile de parcare de reședință: 25 lei/lună sau 270 lei/an pentru intervalul orar 18.00-8.00 în zilele lucrătoare și în exclusivitate sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale și 600 de lei pe an pentru folosință non-stop. Deocamdată, proiectul nu a fost aprobat. Însă, acesta se află pe ordinea de zi a ședinței de pe 28 ianuarie și a fost modificat, cu valoarea taxei rămasă la nivelul celei aprobate de Consiliul General, adică cel mult 84 de lei pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...